nieuws

blauwe stad gebiedsontwikkeling, geen vastgoed

Geen categorie

Binnenkort begint de bouw van de eerste woningen in de Blauwe Stad.

Tussen nu en 2016 worden in en rondom het meer 1500 woningen gebouwd. Er zijn inmiddels 85 kavels verkocht, eind dit jaar zullen naar verwachting meer dan 150 kavels zijn verkocht. Uiteindelijk zal er plaats zijn voor ongeveer 5000 inwoners. De Blauwe Stad is geen vastgoedontwikkeling, maar gebiedsontwikkeling ten dienste van de omliggende dorpen en de nieuwe bewoners, benadrukte Jan Postema, directeur van het project Blauwe Stad, gisteren tijdens de Provada in Amsterdam. ‘Dit is veel meer dan even wat woningen uit de grond stampen. De Blauwe Stad bestaat uit 800 hectare water, 300 hectare natuur en slechts 96 hectare bouwgrond. Elke woning heeft dus ongeveer 1 hectare water en grond tot zijn beschikking. De omliggende dorpen profiteren mee, omdat we de oever niet bebouwen. Ze kunnen dus zelf jachthavens en boulevards gaan aanleggen. Het toerisme en andere bedrijvigheid levert ze al 500 nieuwe banen op.’ Postema verwacht geen probleem met het terugverdienen van de investering van 450 miljoen euro. ‘De hele ontwikkeling, exclusief woningen, komt al neer op 240 miljoen euro. Daarin hebben het Rijk en Brussel 40 miljoen euro gestoken. De rest verdienen we terug met de verkoop van de kavels. Gebrek aan interesse hebben we zeker niet. Kochten eerst vooral noordelingen een kavel, nu zijn het steeds meer mensen uit de Randstad. Wat opvalt, is dat veel naar Spanje of Portugal geëmigreerde Nederlanders een kavel in de Blauwe Stad kopen. Rust en ruimte bieden wij hier namelijk ook, zonder alle heisa van een vertrek naar een ver buitenland’, aldus Postema.

Reageer op dit artikel