nieuws

Betonbedrijven verdacht van illegale afspraken

Geen categorie

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt elf bedrijven in de betonbranche van het maken van illegale prijsafspraken in de periode 1998 tot 2002.

Dat heeft een woordvoerster van de NMa gezegd. Tegen de betrokken bedrijven is rapport opgemaakt. Zij krijgen nog de kans om zich te verweren. Dat gebeurt onder meer op hoorzittingen. Vervolgens besluit de NMa over definitieve maatregelen. De kartelwaakhond was eind 2002 met het onderzoek in de betonbranche begonnen. De NMa wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat. Een van de grote spelers in de branche is de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD), die een divisie betonmortel heeft. Bij dit bedrijf is M. Platschorre, de echtgenoot van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, sinds mei 1998 vice-voorzitter van de raad van commissarissen. Platschorre zei niet te weten of NCD een van de bedrijven is die de NMA in het vizier heeft. Platschorre erkende afgelopen weekeinde als bestuursvoorzitter van bouw- en installatiebedrijf TBI, een functie die hij tot zijn pensionering in 2001 bekleedde, op de hoogte te zijn geweest van het gewraakte systeem van vooroverleg in de bouwwereld.

Reageer op dit artikel