nieuws

Amsterdamse corporatie huisvest studenten op cruiseschip

Geen categorie

Een ruim zonnedek, een restaurant, een bar en een intacte stuurhut voor de kapitein: vanaf maandag gaan de eerste Amsterdamse studenten aan boord van het 122 meter lange cruiseschip Ayvazovsky.

Niet voor een cruise langs de Caribische eilanden of op de Middellandse Zee, maar om te wonen in de Houthavens in het westen van Amsterdam.Om de hevige kamernood onder studenten in de hoofdstad op te lossen, hebben woningcorporaties een cruiseschip gekocht om vijf jaar lang studenten op te huisvesten. De hutten zijn omgebouwd tot 194 studentenkamers van elk 13 m2 en er zijn zeventien keukens geïnstalleerd. De machinekamers zijn ongemoeid gelaten, want het schip moet na vijf jaar weer kunnen varen.Vrijdag konden sommigen alvast een kijkje nemen op het schip, dat nu de naam Rochdale One heeft meegekregen, vernoemd naar een van de woningcorporaties die betrokken is bij het project. Samen met de studentenhuisvester Duwo en de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV) wil Rochdale op deze manier het woningtekort onder Amsterdamse studenten terugdringen.In de hoofdstad zijn naar schatting 10.000 studenten op zoek naar woonruimte. In Amsterdam moeten studenten die zich inschrijven voor een kamer in het centrum, doorgaans vier tot vijf jaar wachten. De gemeente Amsterdam laat ruim 1600 permanente woningen bouwen voor studenten en heeft nog 1275 woningen op de tekentafel liggen. Het grootste deel van deze eenheden wordt pas tussen 2006 en 2008 opgeleverd.De gemeente zoekt daarom met woningcorporaties naar snel te realiseren, tijdelijke oplossingen. Naast het cruiseschip zijn op de wal voormalige woningen van een asielzoekerscentrum in Amsterdam-Osdorp neergezet, die zijn aangekocht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Volgend voorjaar moeten 900 studenten in deze prefab units kunnen wonen. In Amsterdam-Noord en stadsdeel Oost-Watergraafsmeer komen 1500 gebruikte zeecontainers om studenten een dak boven hun hoofd te bieden. De Amsterdamse studentenbond ASVA vindt cruiseschepen, asielzoekerswoningen en containers een goede oplossing, zegt voorzitter I. Middel. ‘Het is tien keer beter dan een pijpenla op drie hoog achter.’ Ze waarschuwt wel voor het gevaar dat mensen gaan inslapen, nu er wordt gewerkt aan meer huisvesting.     

Reageer op dit artikel