nieuws

amsterdam wil aandelen schiphol kopen

Geen categorie

De gemeente Amsterdam wil 29 procent van de aandelen Schiphol kopen die het Rijk momenteel bezit.

Dit voorstel deed wethouder Lodewijk Asscher van Financiën en Economische Zaken dinsdag tijdens een besloten hoorzitting in de Eerste Kamer. Met de aankoop zou Amsterdam een meerderheidsbelang in de luchthaven krijgen van bijna 51 procent. De gemeente bezit nu al 21,8 procent van de aandelen. Amsterdam is bereid 200 miljoen euro te betalen voor het aandelenpakket. Met het voorstel wil de gemeente tegemoet komen aan de wens van minister Gerrit Zalm (Financiën) de aandelen van het Rijk te verkopen. Dat overheidsbelang is nu 49 procent. De transactie zou met gesloten beurzen moeten plaatsvinden. Amsterdam zou bij een beursgang van Schiphol recht hebben op 200 miljoen euro aan superdividend. Dat bedrag kan bij een aandelenkoop worden verrekend. Het Amsterdamse stadsbestuur vindt het van groot belang dat de aandelen van de luchthaven in overheidshanden blijven. ‘Het belang van de mainport op de lange termijn gaat boven het belang op korte termijn van winstmaximalisatie’, aldus Asscher. Bij het streven naar winst zou Schiphol bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een forse uitbreiding van chartervluchten, terwijl het vliegveld volgens de wethouder gebaat is bij de ‘hubfunctie’. Asscher: ‘Dat is van strategisch belang voor het vestigingsklimaat en de positie van ons land in het sterk concurrerende Europese speelveld.’ Die hubfunctie is verantwoordelijk voor meer dan 250 directe verbindingen in de wereld, aldus de wethouder.

Reageer op dit artikel