nieuws

amsterdam stemt tegen privatisering van schiphol

Geen categorie

Amsterdam heeft de privatisering van Schiphol afgelopen zaterdag met een veto geblokkeerd.

Zoals verwacht ging de hoofdstad tijdens een vergadering van aandeelhouders niet akkoord met de noodzakelijke statutenwijziging om verkoop van aandelen Schiphol mogelijk te maken. Met de blokkade van Amsterdam, tijdens de besloten aandeelhoudersvergadering die zaterdagochtend op Schiphol werd gehouden, is de strijd tussen de hoofdstad en minister Gerrit Zalm van Financiën een nieuwe fase ingegaan. Zalm had de vergadering uitgeschreven, omdat hij vaart wilde maken met de verkoop van een belang van 49 procent in de luchthaven. Amsterdam, met een belang van 21,8 procent, is tegen privatisering, omdat de stad vreest dat Schiphol daardoor zijn hubfunctie verliest. Zalm heeft al gezegd de tegenstem van Amsterdam via een Koninklijk Besluit te zullen vernietigen. De hoofdstad heeft daarop geantwoord dat een gang naar de rechter dan voor de hand ligt. ‘Schiphol is veel te kostbaar om op dit moment naar de beurs te brengen. Dat betekent dat we gebruik hebben gemaakt van ons vetorecht. De beursgang is nu voorlopig van de baan’, zei wethouder Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor het luchthavenbeleid, na afloop van de aandeelhoudersvergadering.

Reageer op dit artikel