nieuws

amsterdam goedkoper dan andere wereldsteden

Geen categorie

Goedkoper dan Ho Chi Minh-Stad en even duur als Lusaka, de hoofdstad van Zambia.

Met een notering als 41e op de ranglijst van duurste steden ter wereld is Amsterdam fors gekelderd. Vorig jaar stond de hoofdstad nog op plaats 24.Volgens de samensteller van de ranglijst, Mercer Human Resource Consulting, is de daling te wijten aan sneller gestegen prijzen in andere steden en de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar. Mercer baseert zich bij de rangorde van 144 steden in zes continenten op de kosten van onder meer woonruimte, levensmiddelen, kleding, huishoudelijke producten en uitgaan. Volgens het bureau gebruiken multinationals en overheden de ranglijst vaak om de compensatietoeslagen van uitgezonden werknemers te berekenen.De maandag door Mercer gepubliceerde lijst biedt nog meer opmerkelijke wijzigingen. Zo heeft Moskou, de nieuwe nummer één, Tokio verslagen als duurste stad van de wereld. Seoul is de nieuwe nummer twee en is in vergelijking met vorig jaar drie plaatsen gestegen. Tokio staat nu op drie. Met Hongkong op nummer vier bevinden drie van de vijf duurste steden zich in Azië.Europese steden die volgens Mercer duurder zijn dan Amsterdam zijn Londen, Genève, Kopenhagen, Zürich, Oslo, St. Petersburg, Milaan, Istanboel, Parijs, Rome, Kiev, Wenen, Helsinki en Stockholm. Op 46 blijft Madrid net iets onder het prijsniveau van Amsterdam. Praag staat vijftigste.

Reageer op dit artikel