nieuws

Amsterdam Europese koploper leegstandspercentage kantoren

Geen categorie

De leegstandspercentages binnen de Europese kantorenmarkt liepen de afgelopen zomer uiteen van 7 procent in Parijs tot 20 procent in Amsterdam.

Dit blijkt uit het rapport van Catella Property Group ‘European Office Markets, spring 2004’, dat tijdens de Expo Real in München werd gepresenteerd. Binnen de kantoren- en beleggingsmarkten van veertien belangrijke Europese steden is het leegstandspercentage in de Nederlandse hoofdstad niet het enige dat opvalt. In tegenstelling tot de Europese kantorenmarkten over het algemeen, die al een herstel laten zien of de verwachting tonen dat dit de komende zes maanden gaat gebeuren, laat Amsterdam het ook op dit punt afweten. Naast Amsterdam zijn ook de diverse kantorenmarkten in Duitsland uitzondering op de voorzichtig positieve trend. Een andere belangrijke conclusie is dat gedurende het eerste halfjaar van 2004 vooral de kantorenmarkten in Londen en Barcelona een sterke toename lieten zien in de opnamecijfers, terwijl de tophuren alleen in Brussel en – alweer – in Londen verder zijn gestegen. Aanvangsrendementen van eersteklaslocaties staan onder neerwaartse druk, door de toegenomen vraag onder beleggers naar dit type beleggingsproduct, zo staat in het marktrapport. De verwachting is dat het beleggingsvolume dit jaar wederom hoog zal blijven. In vergelijking met 2003 is er vooral in Londen, Parijs en Amsterdam een toenemende activiteit op de beleggingsmarkten te bespeuren. In Frankfurt en Berlijn is er juist minder activiteit waargenomen.     

Reageer op dit artikel