nieuws

‘Amsterdam beste stad om te wonen’

Geen categorie

Amsterdam is de aangenaamste stad om te wonen.

Utrecht is tweede op de ranglijst en Amstelveen, dat het predikaat beste woonstad vorig jaar ontving, is derde. Dit blijkt uit de Atlas voor Gemeenten die de gelijknamige stichting maandag heeft gepresenteerd. Heerlen staat in de lijst van vijftig onderzochte gemeenten op de laatste plaats. De Atlas voor Gemeenten is gebaseerd op een aantal criteria die de aantrekkelijkheid van een stad meten. Zo letten de samenstellers onder meer op het culturele aanbod, de sluitingstijden van de horeca, de bereikbaarheid en de zogeheten ‘scenes’ van bohémiens en homo’s. Amsterdam heeft zijn eerste plaats mede te danken aan de ruime aanwezigheid van culturele voorzieningen, zoals musea. Ook telt de stad de meeste theatervoorstellingen van Nederland. Op culinair gebied moet de hoofdstad Maastricht als zijn meerdere erkennen. In deze Limburgse gemeente staat de kookkunst op een hoger plan dan in Amsterdam. Leidschendam-Voorburg en Alphen aan den Rijn scoren het best wat betreft bereikbaarheid respectievelijk buiten en in de spits. Emmen is in beide gevallen de slechtst bereikbare plaats, maar is wel de veiligste stad. In Rotterdam is de armoede het grootst. Delft heeft de meeste kinderopvangmogelijkheden, terwijl Purmerend de laagste werkloosheidcijfers heeft. Hoewel Amsterdam de aantrekkelijkste woonstad is, komen daar per 1000 inwoners wel de meeste misdrijven voor: 175. Burgemeester A. Gresel van Heerlen, de stad die het laagst eindigde, is niet onder de indruk van het onderzoek. ‘Het is beperkt en getuigt van een ‘randstedelijke navelstaarderij’.’ De onderzoekers hebben volgens hem de passerpunt op Amsterdam gezet en vervolgens gemeten hoe bereikbaar andere steden zijn.

Reageer op dit artikel