nieuws

actie om herontwikkeling oude bedrijventerreinen

Geen categorie

Vrijdagmiddag bezetten vijftig actievoerders van Milieudefensie een leegstaand pand op het verpauperde bedrijventerrein Rijnhaven-Oost in Alphen aan den Rijn.

De politie maakte een eind aan de bezetting, hoewel de meeste activisten het pand al verlieten op verzoek van de eigenaar. De actie was bedoeld als protest tegen het beleid van gemeenten en provincies om nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen zonder de oude op te knappen. Volgens Milieudefensie is bijna de helft van de bedrijventerreinen in het Groene Hart verpauperd en is de leegstand groot. De ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen noemt de milieuorganisatie ‘ruimteverspilling’. Diezelfde dag verscheen ook een rapport van Milieudefensie, waarin werd geconcludeerd dat herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen onder specifieke voorwaarden financieel haalbaar en kansrijk is. Op het 52 hectare grote bedrijventerrein (de helft van het totale bedrijventerrein) zou herstructurering haalbaar en betaalbaar zijn als niet alleen oude panden zouden worden vernieuwd, maar ook nieuwe bedrijven en woningen worden ontwikkeld. In Rijnhaven-Oost staat nu ruim de helft van de bedrijfskavels (gedeeltelijk) leeg en is de kwaliteit van het vastgoed slecht. Volgens de onderzoekers is het mogelijk om de komende vijf tot tien jaar 15 hectare succesvol te herontwikkelen. Dat zou kunnen worden gefinancierd via een ‘vernieuwingsbijdrage’ van 25 euro per vierkante meter uitgeefbare grond.

Reageer op dit artikel