nieuws

aantal winkels roemeniË en bulgarije groeit flink

Geen categorie

In het rapport European Shopping Centre Development 2006 van Cushman & Wakefield staan Bulgarije en Roemenië bovenaan de lijst van landen waar procentueel gezien de meeste vierkante meters winkelcentrum op de markt komen.

Beide landen laten tot en met 2007 een groei zien van 150 procent. In Roemenië komen er 470.000 m2 aan winkelcentra bij en in Bulgarije 98.000 m2. Door de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie in 2007 gaat er voor westerse retailers en ontwikkelaars een markt open met 30 miljoen klanten. Roemenië is met 22 miljoen inwoners na Polen het grootste land van Centraal- en Oost-Europa. Baldwin Poolman, managingpartner van Cushman & Wakefield: ?Roemenië heeft een van de kleinste voorraden winkelcentrumoppervlakte van Europa. Het eerste winkelcentrum van het land, Bucuresti Mall, is pas in 1999 geopend. Met dit gegeven en de grootte van de consumentenmarkt biedt dit land uitstekende kansen voor internationale retailers en ontwikkelaars.’ Winkelcentra die in 2007 openen zijn: Baneasa Shopping City in Boekarest: een winkelcentrum van 55.000 m2 van de Roemeense ontwikkelaar Baneasa Investment; Floreasca City Center in Boekarest: een winkelcentrum van 33.000 m2 van de Oostenrijkse ontwikkelaar Raiffeisen; en Polus Center in Cluj-Napoca: een winkelcentrum van 62.000 m2 van de Centraal-Europese ontwikkelaar TriGranit Development Corporation.Poolman: ?In Bulgarije hebben de eerste winkelcentra in Sofia het enthousiasme van consumenten en beleggers voor de retailmarkt aangemoedigd. Ondanks dat de markt in Bulgarije vergeleken met omringende landen relatief klein is, zal de toetreding tot de EU zeker leiden tot aanzienlijke investeringen in de retailmarkt. We zien de retailmarkt ontwikkelen op ieder gebied: binnenstedelijke ontwikkelingen, grootschalige planmatige ontwikkelingen aan de rand van de stad en outlet centers.’ Een aantal grote toekomstige projecten dat onlangs is aangekondigd in Bulgarije, ligt buiten Sofia. Mall Varna met 33.000 m2 aan de Zwarte Zeekust is hiervan de grootste. Daarnaast wordt nog eens 100.000 m2 winkelruimte gebouwd in Sofia als onderdeel van het grote gemengde project Sofiiski Akropolis.

Reageer op dit artikel