congres

Geen categorie

The Power of Hubs

The Power of Hubs

The Power of Hubs is een bijeenkomst over het succesvol starten, begeleiden en afronden van een herbestemming. (Bijeenkomst is inmiddels volgeboekt)

In veel steden liggen terreinen te wachten op herontwikkeling: bedrijventerreinen, gebouwen en gebieden langs het spoor, oude industriële complexen of gebouwen met een voormalig maatschappelijke functie zoals gevangenissen. Maar de vraag op menig gemeentehuis is hoe een succesvolle herbestemming gestart kan worden of dat toch maar gekozen moet worden voor nieuwbouw.

Tegelijkertijd zijn er in het land legio voorbeelden van herbestemmingen die hun meerwaarde bewezen hebben voor het gebouw en het gebied. Herbestemmingen waar steden zich zelfs graag mee profileren: Strijp-S in Eindhoven of De Hallen in Amsterdam bijvoorbeeld.

De vraag die bij de bijeenkomst The Power of Hubs centraal staat is hoe we in de postcrisisfase – waar nieuwbouw opnieuw aantrekkelijk wordt – lering kunnen trekken uit de afgelopen jaren waarin herbestemming centraal stond.

Tijdens de bijeenkomst vertellen de drijvende krachten achter Nederlandse iconen als Strijp-S, Volkskrantgebouw en Westergasfabriek over de valkuilen en resultaten op weg naar een nieuwe bestemming. Ook een nieuwere generatie plekken die nog volop in transitie zijn, zoals Marineterrein Amsterdam, Kromhouthal, De Besturing en CeeCee Community, komen aan bod.

Daartegenover staan gemeenten die voor grote herontwikkelingsopgaven staan zoals Heerlen, Tilburg, Almelo, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leeuwarden. Het gesprek wordt verder gevoed door het H(erbestemmings)-team dat de dilemma’s in beeld brengt die spelen in gebiedstransformaties en rijksbouwmeester Floris Alkemade die onlangs opriep tot meer lef om de bestaande leegstand krachtig aan te pakken.

In deelsessies zullen doeners en denkers zich buigen over zes prangende thema’s.

  1. Hoe houd je koers zonder vastomlijnd eindbeeld?
  2. Hoe regel je collectief eigendom en professionaliseer je de organisatie?
  3. Hoe maak je van een hub een economische motor?
  4. Hoe regel je wonen op ongewone plaatsen?
  5. Hoe versterken top-down en bottom-up elkaar?
  6. Hoe maken we regels passend

Deelnemers gaan naar huis met concrete handvatten en aanbevelingen voor gebiedstransities in een snel veranderende wereld. Een aanpak waarin de lessen uit het verleden geïncorporeerd worden in de praktijk van morgen: Bouw 3.0.

The Power of Hubs is een meet-up over herbestemmen en gebiedstransformatie en vindt plaats op 28 januari 2016 in de Vechtclub XL in Utrecht. Het is een initiatief van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het Dutch Creative Residency Network (DCR) organiseert de bijeenkomst in samenwerking met het Herbestemmingsteam (H-team) en met medewerking van het Expertteam Transformatie.

Locatie: Vechtclub XL
Organisatie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Het Dutch Creative Residency Network (DCR), Herbestemmingsteam (H-team), met medewerking van het Expertteam Transformatie.
Datum: 28-01-2016 – 19-01-2016
Tijdstip: 13.00 uur
Contact: Meta van Druten, meta@linkeroever.nl
Adres: Europalaan 2B, Utrecht
Reageer op dit artikel