congres

Geen categorie

Masterclass Nieuwe Financieringsvormen

Masterclass Nieuwe Financieringsvormen

Nieuwe tijden, nieuwe financieringsvormen, nieuwe aanbieders.
Green Bonds Bonds, Erfpacht en Crowdfunding zijn nieuwe financieringsvormen maar spelen ze een serieuze rol in het financieren van vastgoed, of wordt het toch de bank ? Hoe kijkt die bank nu naar de financieringsmarkt? Deze vragen staan centraal in de Masterclass over Nieuwe Financieringsvormen én nieuwe aanbieders. Vastgoedmarkt en het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid organiseren 16 december 2014 op Nyenrode Business University de masterclass Nieuwe Financieringsvormen.

De financieringsmarkt in het vastgoed is in beweging. Via het traditionele loket bij de banken is het al jaren lastig om financiering te krijgen voor vastgoedprojecten. Dit is het gevolg van verscherpt toezicht, lagere loan to value ratio’s en rationalisatie van de bestaande leningenportefeuille.

Ook de vastgoedmarkt heeft een ander karakter gekregen. Hoge leegstand, transformatie en duurzaamheid zijn enkele van de nieuwe thema’s. Nieuwe trends bepalen het toekomstbeeld van de vastgoedmarkt. Met het aantrekken van de economie komt ook de financieringsmarkt in beweging. Nieuwe tijden, nieuwe financieringsvormen, nieuwe aanbieders!

De bank
De afgelopen jaren is deels onder invloed van de crisis en deels onder invloed van een veranderd toekomstbeeld de financieringsmarkt veranderd. Actueel is nu het thema duurzaamheid vanuit het perspectief van vastgoedfinanciers, de eisen aan financiering bij transformatie van gebouwen en hoe kan er meer en/of goedkoper gefinancierd worden?

Nieuwe financieringsvormen
Bij “Green Bonds” worden duurzame investeringen gekoppeld aan de financiering. Vasakronan en Unibail/Rodamco hebben als één van eersten in de vastgoedsector recent succesvol Green Bonds geplaatst. Begin 2014 zagen de “Green Bond Principles” het licht, wat het vertrouwen in deze nieuwe financieringsvorm doet toenemen.

Erfpacht constructies zijn in toenemende mate een bron voor de financiering van vastgoedinvesteringen, waarbij in plaats van rente een periodieke erfpachtcanon betaald wordt. Dit soort constructies worden afhankelijk van de wensen op maat gesneden.

Crowdfunding is in andere sectoren van de economie al doorgedrongen en begint nu ook bij de financiering van vastgoed een rol te spelen. Crowdfunding richt zich daarbij ook op creatie van “risico dragend” vermogen om zo als katalysator de rest van de financiering rond te krijgen.

Programma
•    Trends in de vastgoedmarkt en de impact op financieringsstructuur – Pieter Zwart (FGH Bank)
•    Green Bonds – financieringsalternatief voor duurzame investeringen – Guus Berkhout (Triodos Bank)
•    Erfpacht plus en de financiering van vastgoed – Hans Hamer (Hamer Vastgoedmanagement)
•    Crowdfunding als katalysator voor vastgoedfinanciering – Mike Vermeer (Novactum)

Voor wie?
De masterclass is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met vastgoedinvesteringen, de waardering en de financiering daarvan.  

Datum:
16 december 2014
Tijd:
13.30 uur – 17.00 uur (gevolgd door netwerkborrel)
Investering:
€ 325,- excl. BTW (voor abonnees Vastgoedmarkt € 295,- excl. BTW)

Aanmelden
Stuur een mail naar events@bimmedia.nl met als onderwerp “Nieuwe Financieringsvormen” U ontvangt dan de bevestiging en factuur per mail. Vermeld voor de korting of uw abonnee bent van Vastgoedmarkt.

Locatie: Nyenrode Business Universiteit Breukelen
Organisatie: IVVD
Datum: 16-12-2014
Tijdstip: 13.30 – 17.00 uur
Adres: Straatweg 25, Breukelen
Reageer op dit artikel