blog

Komen die Chinezen nog wel?

Geen categorie

Afgelopen september presenteerden Matthew Richards en Robert Stassen van Jones Lang LaSalle op het jaarlijkse vastgoedsymposium van de internationale vastgoedadviseur de stelling dat Chinese, Koreaanse en andere Aziatische investeerders de komende vijf jaar voor 180 miljard euro in direct Europees vastgoed investeren.

Het onderzoeksteam baseerde zich daarbij op investeringen die al in 2013 waren gedaan, onder meer in Frankfurt, Parijs en Londen. De onderzoekers waarschuwden er wel voor dat het meeste geld in Londen terecht zal komen ‘vanwege de transparante, liquide en fiscaal aantrekkelijke vastgoedmarkt daar.

In zijn maandelijkse column in Vastgoedmarkt van december 2013 schrijft Leo Ullman vanuit de Verenigde Staten over hetzelfde onderwerp onder de kop ‘De Chinezen worden de Japanners van weleer’. ‘De verwachting bestaat’, aldus Ullman, ‘dat de Chinezen de komende jaren nog vele miljarden meer in Amerikaans vastgoed zullen investeren. En daarmee nemen zijn de plaats in, die de Japanners in het verleden bezet hielden.’

Ook CBRE meldde in zijn jaaroverzicht over investeringsvolumes over 2013 een opvallend grotere belangstelling vanuit het Verre Oosten. Alleen, die investeringsgolf is aan Nederland voorbij gegaan. Ik heb in het archief van Vastgoedmarkt over het afgelopen half jaar slechts één transactie van Chinese investeerders kunnen vinden, namelijk die in een driesterrenhotel in het China Center in het Business Park Amsterdam Osdorp.

Blijft de Chinese belangstelling voor Nederlands vastgoed vooralsnog beperkt, dat ligt blijkbaar anders voor andere bedrijfstakken. Op 6 februari meldde de Volkskrant dat de Nederlandse transportgigant TIP in Chinese handen is gekomen. Onder de kop ‘Jullie gaan op vakantie, wij werken’ maakte de oprichter en topman van de Chinese bedrijf HNA, Chen Fung duidelijk waarom de Chinezen in Nederland investeren. Een van de redenen is dat ‘de prijzen voor bedrijven voor hem als koper ‘erg goed’ zijn. Met dank aan de economische crisis’.

Tja, als de prijzen goed zijn, raak je zelfs slecht verhuurd vastgoed wel kwijt. Dat bleek bij de verkoop van de voormalige Uni-Invest portefeuille en ook deze maand weer bij de verkoop van tien winkelcentra van Corio aan een Amerikaanse partij. Tegen een aanvangsrendement van 11,2 procent en een afwaardering van ongeveer 40 procent staan durfinvesteerders uit de VS in de rij. Alleen, de Chinezen zijn geen durfinvesteerders, die willen zeker zijn van een hoog rendement en weinig risico.

Maar leg dat lokale overheden en politici maar eens uit. Afgelopen jaar ging tot tweemaal toe een Heerlense stadsdelegatie naar China om investeerders te vinden. Vooral voor het zeer moeizame project Maankwartier, met een investeringswaarde van 170 miljoen euro. Een aantal keren werd gemeld door het gemeentebestuur en andere belanghebbenden over dit in deze tijd ten dode opgeschreven project, dat er een akkoord op handen was met een Chinese partij. Maar het is sindsdien opvallend stil geworden en woningcorporatie Weller – die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van het Maankwartier – is inmiddels onder curatele geplaatst door Den Haag.

Laat me duidelijk zijn: De Koreanen, Chinezen en Singaporezen zijn niet de Scandinaviërs van het begin van de jaren negentig, die in Nederland als gekken commercieel vastgoed kochten tegen veel te hoge prijzen om enige jaren later met immense verliezen weer van de markt te verdwijnen. Als kind had ik nachtmerries over het ‘gele gevaar’, maar dat had te maken met de Koude Oorlog. Als ze nu al komen, komen ze voor top vastgoedproducten, met een stabiel rendement, waarop ze ook nog direct invloed kunnen uitoefenen. Die producten zijn er niet meer zo veel in Nederland en waar ze er wel zijn, staan ook de Duitse beleggers nog steeds vooraan. Ik vrees dat de Chinese investeringsinvasie wel eens geheel aan de Nederlandse vastgoedsector voorbij zou kunnen gaan. En laat ze in Heerlen maar blijven dromen over die ene ‘gekke’ Chinees uit de provincie Fujian, of de steden Fuzhou en Nan’an, die het Maankwartier komt redden.

Ruud de Wit, adviseur Vastgoedmarkt

Reacties naar ruuddewit@hetnet.nl

Reageer op dit artikel