blog

Sabine Bentvelzen: Handen uit de mouwen steken met Barbera Brand

Geen categorie

Nog een kleine week en dan wordt de winnaar van de Young Talent Award bekend gemaakt. Dat betekent dat ik dichter bij het eindpunt kom van mijn zoektocht naar het medicijn tegen de collectieve burn-out van de vastgoedmarkt. Dit doet mij beseffen dat ik naast de marktpartijen en de politiek tot op heden een onmisbare schakel mis. Ik stap in de auto, op naar het financiële vastgoedbolwerk aan het Weena te Rotterdam.

Aan tafel bij een allround vastgoedvrouw

Na het doorkruisen van grote bouwwerkzaamheden rondom het Centraal Station word ik in gebouw Delftse Poort vriendelijk ontvangen door Barbera Brand, Regio Directeur ING Real Estate Finance, Regio Zuid-West Nederland. Een sympathieke vastgoedvrouw, die vanuit haar veelzijdige werkervaring binnen de vastgoedsector een allround professional is. ‘De diagnose ‘burn-out’ voor de vastgoedmarkt vind ik te zwaar, alhoewel ik wel van mening ben dat menig professional moeite heeft om op de juiste wijze om te gaan met de huidige markttendens.’ De ware aard van partijen toont zich, waarbij enkel de ondernemer met kwaliteit en een professionele organisatie, die op de juiste manier weet te schakelen, zich staande houdt in de ‘shake-out’ binnen de sector, zo licht ze toe. 

Dit leidt mij tot de vraag in hoeverre de rol van de financier binnen de vastgoedmarkt is veranderd. ‘In de eerste twee jaren dat ik werkzaam was in de sector (2006-2008) was er nog sprake van financieringstenders, waarbij marktpartijen een ruime keuze hadden uit een palet aan vastgoedfinanciers.’ Brand merkt op dat in de huidige tijd juist de relatie met de klant van groot belang is. ‘De frequentie van gesprekken is hoger, het karakter van deze gesprekken is  opener en de informatie-uitwisseling is toegenomen. We zijn meer betrokken dan ooit bij onze relaties’. Een goede ontwikkeling als gevolg van de huidige crisis, stelt ze optimistisch.

 Handen uit de mouwen steken

‘Nadenkend over de rol van financiers stel ik dat marktpartijen vaker dan voorheen aankloppen om gelden voor het verbouwen en/of transformeren van hun bestaande vastgoed om weer aansluiting te vinden bij de vraag van de markt. Bij het daadwerkelijk vinden van een marktpartij is dit een win-win situatie voor alle partijen.’ Dit sluit volgens Brand direct aan bij het begin van het gesprek, daar de partijen die hun handen uit de mouwen steken en actief en creatief met hun vastgoedportefeuille omgaan, de crisis doorkomen. Een financier zal dit te allen tijde stimuleren en indien het track record van de relatie ook goed is, alsmede zijn portefeuille hier ruimte toe laat, kunnen we het gesprek aan gaan over financieringsmogelijkheden, ook voor transformatie. 

 Met een positief gevoel verlaat ik het kantoor. De ontmoeting met Brand bevestigt mijn mening dat de rol van financier binnen de sector verre van ‘suf’ is. De boodschap ‘Niet lullen, maar poetsen’ is helder en zorgt voor de toevoeging van de ingrediënten; kwaliteit, creativiteit en actief ondernemerschap

Sabine Bentvelzen, directielid/ projectontwikkelaar bij Ericis

Stem op Sabine Bentvelzen. Ga hier naar het stemformulier. 

Reageer op dit artikel