blog

Het nieuws van Richard Gerritsen

Geen categorie

Richard Gerritsen, regional director- european sales van Yardi reageert op het bericht van dinsdag 17 januari dat banken het kabinet oproepen de hypotheekrenteaftrek af te schaffen.

Gerritsen: ‘Hoewel het geen lichte kost is heb ik met veel plezier het boek van Jaap van Duijn, De Schuldenberg, gelezen. Met veel cijfers en tabellen maakt Van Duijn (pijnlijk) duidelijk dat Nederland, met 350 procent van het bruto nationaal inkomen, een van de grootste schuldenlanden ter wereld is. Terwijl wij wijzen naar Amerikaanse banken met sub-prime leningen en Amerikaanse en Engelse gezinnen met grote creditcardschulden, veroorzaken juist Nederlandse banken en gezinnen deze ongewenst hoge positie op de schuldenladder.

Hoewel de meesten van ons persoonlijk geraakt zullen worden door afschaffing van de hypotheekrenteaftrek is dit eigenlijk geen houdbare situatie. En ook niet wenselijk. De hypotheekrenteaftrek heeft er alleen voor gezorgd dat Nederlandse huizen ongekend duur zijn. Afschaffing is macro-economisch geen doemscenario. Engeland en Zweden hebben soortgelijke maatregelen afgeschaft.

Dat banken nu het kabinet oproepen om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen roept na het lezen van dit boek gemengde gevoelens op. Het had Boele Staal gesierd wanneer hij had aangekaart dat de malaise op de woningmarkt ook veroorzaakt wordt doordat  banken steeds ruimere leenvoorwaarden hanteerden. Met zijn uitspraak wekt Staal de indruk dat hij het kabinet voor zijn karretje spant om te ‘ontschulden’ terwijl banken lobbyen om zelf een minimum eigen vermogen van slechts 3 procent te hanteren. Snel nog even naar de bank om de hoek. Met 30.000 euro eigen geld kan je misschien een klein miljoen lenen. Dan gaan we daarna wel kijken hoe wij thuis gaan ontschulden.’

Lees hier het bericht Banken: schaf aftrek hypotheekrente af

Reageer op dit artikel