blog

Eindejaarsrally

Geen categorie

De redactie en researchafdeling van Vastgoedmarkt waren er eind december op voorbereid de bijna traditionele eindejaarsrally goed te registreren en te becommentariëren, maar het bleef rustig. Uit de markt viel te horen dat het in veel gevallen niet lukte transacties af te ronden voor het einde van het jaar, waar dat in het verleden vaker gebeurde.

Een aantal van deze contracten kwam dan toch in januari rond, waardoor het jaar begon met wat positief nieuws, denk aan de 30.000 m2 die PostNL huurt in het voormalige IBM-complex in de Riekerpolder in Amsterdam, het bericht dat  Robeco zijn nieuwe hoofdkantoor van 16.000 m2 vestigt in de ontwikkeling First Rotterdam van de Maarsen Groep en  MAB Development tegenover het Centraal Station van Rotterdam of de 10.000 m2 die Spaces huurt van NSI in het  voormalige pand van advocatenkantoor De Brauw Blackstone, de Rode Olifant in Den Haag.

Robert van Ieperen (Fakton) benaderde Vastgoedmarkt tussen kerst en oudjaar met een wild plan: laten we een groot  aantal partijen uit de vastgoedwereld eens bij elkaar zetten en praten over ondernemerschap, kansen en hoe  succesvol te zijn in 2012. En hoewel de termijn kort was en we midden in de kersttijd de uitnodigingen verstuurden,  zaten we op 9 januari inderdaad met zeven partijen – met een uitgebreide range aan activiteiten in het vastgoed – rond de tafel. De aanwezigen wisten overtuigend en realistisch te schetsten hoe in de bestaande portefeuille investeren,  huurders tevreden houden, de kosten verlagen of zo optimaal omgaan met fiscaliteit onderscheidend kan zijn in deze  tijd. Door zo met elkaar te praten, ontstond ook ruimte voor optimisme en het onderscheiden en onderkennen elkaars  kwaliteiten.

Het realistisch optimisme dat we ook als redactie nog waarnemen bij sommige partijen in de markt, was een  bepalend criterium om kandidaten te kiezen voor de Vastgoedmarkt Award, een prestigieuze onderscheiding die  tijdens het Trends Congres van Vastgoedmarkt op 10 april 2012 wordt uitgereikt. Het was onze taak de  genomineerden te selecteren, voor de einduitslag is het woord aan u. De lezers van Vastgoedmarkt bepalen wie er  wint. Breng uw stem uit via het stemformulier

Deze column van Mels Dees verscheen eerder in Vastgoedmarkt januari 2012.

Reageer op dit artikel