nieuws

FD: Fittie tussen Hema en analist om kritisch rapport

Financieel

De analisten van Everest beweren dat Hema door zijn grote schuldenlast tegen liquiditeitsproblemen zal aanlopen. Hema heeft andere getallen.

FD: Fittie tussen Hema en analist om kritisch rapport

Winkelketen Hema is ontstemd over een rapport van de Britse analist Everest Research en ‘beraadt zich op verdere juridische stappen’. Dat zegt een woordvoerder van het retailbedrijf van Marcel Boekhoorn tegen het FD.

Pijnpunt is een rapport van Everest, waaruit persbureau Bloomberg gisteren citeerde. In het rapport voorziet de analist dat Hema door zijn grote schuldenlast tegen liquiditeitsproblemen gaat aanlopen. De kaspositie van Hema zal volgens het rapport, waarvan de samenvatting in handen is van het FD, volgend jaar dalen van €62 mln afgelopen augustus naar €18 mln volgend jaar zomer. ‘Onhoudbaar’, noemen de analisten dat.

Kasstromen

Hema geeft aan dat ze ‘de conclusies van Everest Research in haar recente rapport over HEMA zoals samengevat door Bloomberg en overgenomen door het FD’ te weerspreken. Zo zou het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) over de laatste twaalf maanden in het tweede kwartaal van 2019 €104,9 mln bedragen. Dat is ruim boven de €70 mln die Hema heeft afgesproken in zijn convenant, afspraken met schuldeisers over de financiële positie van het bedrijf.

Ook zegt Hema dat Everest verkeerde getallen gebruikt. Zo zou Hema in zijn convenant worden afgerekend op de aangepaste ebitda, terwijl Everest volgens Hema de gewone ebitda gebruikt. ‘Hema herkent zich niet in de getallen die de analisten gebruiken om onze toekomstige liquiditeitspositie in te schatten’.

Quote

Overigens bericht Quote vandaag dat Marcel Boekhoorn met een vermogen van 2 miljard euro nog steeds op nummer 10 in de Quote 500 staat.

 

Reageer op dit artikel