nieuws

Colliers Nederland profiteert van noordelijke overnames

Financieel

Colliers Nederland profiteert van noordelijke overnames
Dirk Bakker

Overnames door Colliers International in Zweden en Denemarken werpen ook hun vruchten af in Nederland. Dat meldt ceo Dirk Bakker van Colliers Nederland naar aanleiding van de cijfers over het tweede kwartaal 2019.

Vooral op het terrein van Capital Markets ziet Bakker de slagkracht van zijn onderneming toenemen. ‘Capital Markets is steeds meer een internationaal spel. De overname van het Zweedse Colliers-kantoor dit jaar en Sadolin & Albæk vorig jaar hebben merkbare invloed op ons Europese Capital Markets-team. De uitbreiding van onze geografische dekking en diensten zorgen ervoor dat we onze opdrachtgevers steeds beter kunnen bedienen. Ik zie de rest van het jaar dan ook positief tegemoet.’

Goede relaties

Colliers Nederland heeft door de uitbreiding in het noorden van Europa sterkere relaties met vooral Zweedse beleggers en fondsbeheerders. ‘En via hen met institutionele beleggers, voor wie wij ook in Nederland actief zijn’, stelt Bakker. Dat vertaalt zich onder andere in een groeiend personeelsbestand. ‘Wij hebben geen mensen zien vertrekken. Dré van Leeuwen (verantwoordelijk voor Capital Markets en Agency in Nederland, red) heeft zijn team zelfs flink uitgebreid.’

Een deal uit de eerste helft van 2019 waarop Bakker in het bijzonder trots terugkijkt, is de verkoop van het congres- en wellnesshotel VEN in Amsterdam Sloterdijk aan de Luxemburgse hotelbelegger WNE Investor. Bij aankoop verstrekte de Franse investeringsbank Natixis de koper een hypotheek voor een bedrag van 78,8 miljoen euro, een ruwe indicatie voor de verkoopprijs die de Israëlische verkoper Omnam ontving.

Onlangs adviseerde Colliers Cording bij de aankoop van de light industrial-portefeuille van Fortissimo Real Estate. ‘Het is de tweede keer in 2018 dat wij deze opdrachtgever hebben mogen begeleiden bij zo’n acquisitietraject. De andere aankoop was een light industrial-portefeuille van Focus Real Estate.’ Cording heeft de ambitie een actieve speler te worden in de industriële en logistieke vastgoedmarkt.

Ook heeft Colliers twee grote Breeam-certificeringsprojecten afgerond voor Altera. Het betrof het grootste aantal winkelpanden in Nederland dat in één keer Breeam werd gecertificeerd. Het ging om 94 gebouwen met 671 winkels die ruim 200.000 m² aan winkelruimte vertegenwoordigen. Het was ook voor het eerst dat in Nederland een grote logistieke portefeuille Breeam werd gecertificeerd. Het ging om negen gebouwen met 64 units, samen bijna 80.000 m2 bedrijfsruimte en 15.000 m2 kantoorruimte.

Colliers als geheel

Colliers International als geheel behaalde in het tweede kwartaal van 2019 sterke resultaten door een combinatie van overnames en solide interne groei. De omzet van de internationale vastgoedadviseur kwam over het tweede kwartaal uit op 745,5 miljoen dollar, een stijging van twaalf procent  (vijftien procent in lokale valuta) ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gecorrigeerde Ebitda was 87,3 miljoen dollar en dat was een stijging van 26 procent (dertig procent in lokale valuta).

Directievoorzitter en ceo Jay Hennick is optimistisch: ‘Op basis van de resultaten tot nu toe, de huidige pijplijn en de overnames, zijn we optimistisch over onze groeivooruitzichten voor de rest van het jaar. In het afgelopen kwartaal hebben we een overname afgerond in de Verenigde Staten en in Zweden. Dankzij onze goede balans, gedisciplineerde groeistrategie en meer diversificatie dan ooit, zijn we goed gepositioneerd om in de toekomst waarde te blijven creëren voor onze aandeelhouders.’

Colliers in Europa

In Europa kwam de omzet over het tweede kwartaal uit op 151,6 miljoen dollar tegenover 147 miljoen dollar een jaar eerder. Dit was een stijging van drie procent (negen procent in lokale valuta). De gecorrigeerde Ebitda was negentien miljoen dollar, vergeleken met 22,2 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2018. Dit kwam door geplande investeringen in talenten en veranderende omzetmix. De omzet over het eerste halfjaar groeide tot 272,1 miljoen dollar, een stijging van vijf procent vergeleken met 2018.

Reageer op dit artikel