nieuws

Nieuwbouwwoning plust tien procent

Financieel

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. 

Nieuwbouwwoning plust tien procent

Eerder waarschuwde makelaarsvereniging NVM al voor de sterk oplopende prijzen in het nieuwbouwsegment en de jongste cijfers van het CBS en het Kaster lijken die woorden te staven. Net als in de vijf voorgaande kwartalen stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen in het eerste kwartaal van 2019 harder dan die van bestaande koopwoningen.

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Ook in het laatste kwartaal van 2018 waren nieuwbouwkoopwoningen ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 in vergelijking met een jaar eerder 9 procent duurder, terwijl de prijzen in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 8 procent hoger waren.

De prijzen van alle verkochte Nederlandse koopwoningen in totaal, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), waren in het eerste kwartaal 8,2 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds eind 2013 werden bestaande koopwoningen elk jaar duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen is deze trend een jaar later ingezet. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Reageer op dit artikel