nieuws

Huizenprijzen dalen voor het eerst in drie jaar

Financieel

Huizenprijzen dalen voor het eerst in drie jaar

De woningmarkt gaat langzaam maar zeker over het kookpunt heen. Voor het eerst in ruim drie jaar tijd is de gemiddelde huizenprijs op kwartaalbasis gedaald.

De gemiddelde verkooptijd van bestaande woningen nam toe. Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal verkopen van bestaande woningen in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim drie procent gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. In het laatste kwartaal van 2018 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 299.000 euro, in de eerste drie maanden van dit jaar was dat 294.000 euro. Volgens de NVM betekent dat niet dat de prijzen vanaf nu blijven dalen. In het eerste kwartaal minder woningen in dure regio’s als Amsterdam, Haarlem en Utrecht en minder vrijstaande woningen verkocht, wat volgens de makelaarsvereniging de prijs vertekend. Voor dit jaar verwacht de NVM een gemiddelde prijsstijging van zes procent.

 

Op jaarbasis waren de huizenprijzen vorig jaar gemiddeld 8,1 procent hoger. Die stijging neemt wel al een aantal maanden af. In de laatste drie maanden van 2018 stegen de prijzen nog met 10,3 procent. Uit cijfers van databedrijf Calcasa bleek vorige maand dat de verkoopprijzen van woningen in sommige gemeenten zelfs al dalen.

‘Prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was. Daarbij vlakt ook de vierkante meterprijs wat af en zien we dat de regionale verschillen in het land kleiner worden. Al deze ontwikkelingen samen duiden op rustiger vaarwater, alhoewel de vraag naar woningen nog steeds groot is’,  stelt Jaarsma. ‘Daarnaast zien we daarbij ook dat voor veel kopers het plafond van wat men kan en wat men wil betalen nu bereikt is. Een nieuwe realiteit breekt aan.’ De verkoop van woningen in de laagste prijsklasse tot 150.000 euro is sterk gedaald, met 41 procent  in vergelijking tot het vorige jaar. ‘Starters, jonge gezinnen en mensen met een krapper budget hebben in deze markt minder te kiezen’, stelt Jaarsma. In de prijsklassen tussen 300 en 750 duizend euro is het aantal transacties juist toegenomen, met 15 procent. De afvlakking van de stijging van de transactieprijzen heeft in het eerste kwartaal doorgezet. De gemiddelde verkoopprijs is in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder met 8,1 procent gestegen naar 294.000 euro. Alleen de prijs van verkochte appartementen steeg meer, met gemiddeld 10 procent.

De verkooptijd van woningen is in het eerste kwartaal van 2019 45 dagen. Dat is negen dagen minder dan een jaar geleden. ‘De krapte in het aanbod maakt dat de woningen die op de markt komen, gemiddeld snel verkocht raken’,  aldus Jaarsma. ‘Wel moet gezegd worden dat de regionale verschillen soms groot zijn: in de stad Groningen staat een woning 28 dagen te koop, terwijl in de daar omliggende gemeenten woningen soms langer dan 100 dagen te koop staan.’

Reageer op dit artikel