nieuws

Appartement is koning in afvlakkende woningmarkt

Financieel

De prijzen van appartementen zijn vanaf het tweede kwartaal van 2016 een stuk harder gestegen dan die van de andere woningtypen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. 

Appartement is koning in afvlakkende woningmarkt

Ook in het eerste kwartaal van 2019 was de prijsstijging van appartementen met 10,7 procent weer het grootst van alle woningtypen. De prijsstijging van twee-onder-een-kapwoningen was met 6,7 procent het kleinst.

Daling aantal verkopen

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 7,9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2018. De prijsstijging is daarmee kleiner dan in de voorgaande vijf kwartalen. Het aantal verkochte bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2019 kwam uit op 47.431. Dat is 9 procent minder dan een jaar eerder en het laagste aantal in drie jaar.

Flevoland: + 11 procent

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in alle provincies hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het grootst was de prijsstijging in Flevoland. Daar lagen de prijzen 11,0 procent hoger dan een jaar eerder. In negen van de twaalf provincies was de prijsstijging kleiner dan in het vierde kwartaal van 2018. Alleen in Zeeland, Drenthe en Utrecht was de prijsstijging groter.

Rotterdam: +12,1 procent

Van de vier grote steden in Nederland was alleen in Utrecht de prijsstijging (iets) hoger dan in het vorige kwartaal. Rotterdam noteerde met 12,1 procent opnieuw de grootste prijsstijging. In Amsterdam was de prijsstijging van bestaande koopwoningen met 9,2 procent het kleinst.

Reageer op dit artikel