nieuws

DNB, CBS en Kadaster maken prijsindex vastgoed

Financieel

DNB, CBS en Kadaster maken prijsindex vastgoed

De Nederlandsche Bank werkt met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster aan een prijsindex voor commercieel vastgoed.

Dat zegt Rob Nijskens, econoom op de divisie Financiële Stabiliteit van de Nederlandsche Bank. ‘Het streven is een betrouwbare index waar we het stempel ‘officieel’ op kunnen drukken’, aldus Nijskens. Het plan is concreet. Onlangs presenteerde het CBS een opzet van de nieuwe index tijdens een bijeenkomst met onder meer de grootste drie Angelsaksische vastgoedadviseurs en de Amsterdam School of Real Estate.

Rob Nijskens (DNB): ‘Reken jezelf niet rijk’

Rob Nijskens (DNB): ‘Reken jezelf niet rijk’

De reacties op het concept waren kritisch. ‘Makelaars beroepen zich erop dat hun klanten op vertrouwelijkheid staan. En ze stellen vragen. Hoe bepaal je de prijs van een object uit een portefeuilleverkoop? Hoe doe je dat bij een verkoop via een aandelentransactie?’, zegt Nijskens.

‘Het is ook lastig. Dat heb ik zelf gemerkt bij het onderzoek naar de omvang van de vastgoedbeleggingsmarkt in Nederland’, zegt Nijskens. Hij verwacht wel dat de index er komt. ‘De discussie gaat over de uitwerking. Moet de index halfjaarlijks of jaarlijks worden bijgewerkt? En hier geldt: hoe groter het gebied dat je bestrijkt, hoe meer transacties en dus hoe betrouwbaarder de index.’

Reageer op dit artikel