nieuws

Sterke start van het jaar voor beursgenoteerd vastgoed

Financieel

Januari was een uitzonderlijke maand voor beursgenoteerd vastgoed wereldwijd. Volledig herstellend van de zware verliezen van december, kwam de EPRA Developed Europe Index in januari uit op 10,36 procent. Ter vergelijking: Europese algemene aandelen vertoonden een rendement van 5,89 procent en Europese obligaties stegen 1,11 procent

Sterke start van het jaar voor beursgenoteerd vastgoed

Bekijken we  de sectorspecifieke prestaties van onroerend goed, dan waren Self-Storage en Retail grote winnaars in Europa met respectievelijk 14,40 procent en 12,92 procent rendement. De belangrijkste drijvende kracht achter de positieve prestatie van de Retail Index was Unibail-Rodamco-Westfield, die 16,07 procent hoger uitviel.

De beste presteerders van deze maand waren de Italiaanse en Nederlandse vastgoedmarkten, met respectievelijk 14,86 procent en 14,45 procent. Het laagste rendement werd behaald door Zwitserland (4,24 procent) en België (6,89 procent). Op aandelenniveau keerde de Britse kantoorspecialist Workspace Group 21,06 procent uit en was daarmee de beste presteerder van de maand.

Primary Health Properties en MedicX Fund, beiden Britse zorgspecialisten, hebben details bekendgemaakt van hun voorgestelde fusie die een gecombineerde portefeuille van meer dan 470 panden met een waarde van GBP 2,3 miljard zou creëren. Die aankondiging leidde tot de op één na beste prestatie van de maand voor MedicX Fund (19,3 procent). De slechtste resultaten waren voor Wereldhave Belgium (-2,92 procent) en Civitas Social Housing (-2,82 procent).

Noord-Amerika en Azië

Beide Noord-Amerikaanse vastgoedmarkten ondergingen een vergelijkbare dynamiek als Europa. Canada leverde een rendement van 11,91 procent en de Verenigde Staten een rendement van 11,67 procent in januari.

Alle 147 leden van EPRA North America Index leverden deze maand een positief rendement, waarbij Colony Capital het hoogst was (29,7 procent), gevolgd door CBL & Associates Properties (29,69 procent). De laagste prestaties van de maand kwamen van datacenters specialist Digital Realty Trust (1,68 procent) en InterRent Real Estate Investment (3,02 procent).

Na het voltooien van de fusie tussen Government Properties Income Trust en Select Income REIT werd Select Income REIT geschrapt van de beurs, en gaan de bedrijven verder als één entiteit: Office Properties Income Trust.

Net als de andere regio’s behaalde de EPRA Developed Asia Index in de maand januari een positief rendement, namelijk 8,99 procent. De best presterende landen waren Hong Kong (12,66 procent) en Singapore (9,36 procent). De laagste prestaties kwamen uit Japan (6,31 procent) en Nieuw-Zeeland (7,20 procent).

De besten van de maand waren de Hongkongse bedrijven New World Development (18,73 procent) en Sun Hung Kai Properties (17,56 procent). De twee slechtste spelers waren de Australische retailspecialisten Shopping Centres Australasia (-2,35 procent) en Vicinity Centres (0,38 procent).

Japan Hotel REIT Investment heeft gedurende de maand januari JPY 34 miljard aan eigen vermogen opgehaald.

Exchange Traded Funds (ETF’s)

Er zijn momenteel 27 ETF’s wereldwijd die de FTSE EPRA Nareit Real Estate Index Series volgen. Tijdens de maand januari steeg het beheerd vermogen van activa ten opzichte van de indices via ETF’s met 11,4 procent tot USD 11,7 miljard. Wereldwijd vertegenwoordigen deze ETF’s een eigendom in vastgoedbedrijven van ongeveer 0.53 procent.

Bloomberg Intelligence/EPRA 2019 Real Estate Summit

Op 4 april 2019 vindt de eerste Bloomberg Intelligence/EPRA Real Estate Summit plaats in Londen. Het hoofdthema van dit gratis evenement zal gaan over hoe macro-beleid en regelgeving de sector kunnen sturen en hoe REITs kunnen profiteren van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Ga voor meer informatie en registratie naar www.epra.com of neem contact op met info@epra.com.

Inna Maslova, Senior Analyst Research and Indices – EPRA, doet maandelijks verslag voor  Vastgoedmarkt  over de ontwikkelingen in beursgenoteerd vastgoed.

Reageer op dit artikel