nieuws

Onrust wakkert aan: 56 miljard aan vermogen verdampt

Financieel

Door de oplopende onrust rondom de wereldwijde handelsconflicten en de naderende Brexit lijken steeds meer beleggers het hazenpad te kiezen. In het laatst kwartaal van 2018 ging volgens De Nederlandsche Bank 56 miljard euro aan beheerd vermogen in rook op. 

Onrust wakkert aan: 56 miljard aan vermogen verdampt

Volgens DNB leden Nederlandse beleggingsinstellingen leden in de laatste drie maanden van het vorig jaar door de stevige koersval op de wereldwijde aandelenbeurzen hun grootste verlies ooit. De AEX verloor in het laatste kwartaal van 2019  ruim 12 procent, net iets minder dan de S&P-index in New York die 13% verlies noteerde. In januari lieten beide indices wel enig herstel zien.

Niveau begin 2017

Het totale vermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen zakte in het laatste kwartaal van 2019 met 56 miljard euro tot 850 miljard euro. Daarmee zijn de beleggingsinstellingen bijna terug op het niveau van begin 2017.

Pensioenkorting dreigt

Volgens DNB waren vooral pensioenfondsen de klos, omdat zij als grootste beleggers in aandelenfondsen hard werden geraakt. De fondsen zagen hun financiële positie hierdoor verslechteren waardoor de kans op korting van de pensioenen in 2020 of 2021 is gegroeid.

 

Reageer op dit artikel