nieuws

Bekomen van de schrik?

Financieel

Eind vorig jaar bleek de economische groei in China de laagste van de afgelopen 28 jaar, Duitsland zou wel eens in een (technische) recessie kunnen zitten, een no-deal brexit werd steeds waarschijnlijker en de onzekerheid over het Amerikaans-Chinese handelsconflict bleef groot.

Bekomen van de schrik?

Ook werd gevreesd dat de Fed te ver zou gaan met het verhogen van de rente. Aandelenmarkten gingen hard onderuit en beleggers op zoek naar veilige havens. De tienjaars overheidsrente in de VS daalde naar 2,55 procent en in de eurozone zelfs naar 0,15 procent.

Maar aandelenbeleggers lijken de schrik alweer te boven. De belangrijkste indices noteren op het moment van schrijven tegen de tien procent boven het dieptepunt van december. Gunstiger economisch nieuws ligt hieraan ten grondslag. Duitsland bleek (net) niet in een recessie te zitten, het vertrouwen van producenten in de Amerikaanse verwerkende industrie is weer wat opgeveerd, de shutdown van de Amerikaanse overheid is tot een einde gekomen en de Fed heeft duidelijk gemaakt dat zij voorlopig niet van plan is de rente te verhogen.

Obligatiebeleggers lijken echter minder zeker van hun zaak. De tienjaarsrente in de eurozone is namelijk verder gedaald tot zelfs even 0,07 procent.

Inderdaad zijn er genoeg redenen om je zorgen te maken. President Trump zou kunnen bespuiten om de import van auto’s extra te gaan belasten. In combinatie met een onverhoopte no-deal Brexit zou vooral de eurozone-economie hiervan een flinke terugslag ondervinden. De Italiaanse regering zou alsnog kunnen besluiten om het overheidstekort verder te laten oplopen. En of de Chinese overheid erin zal slagen om middels een belastingverlaging de groei weer vlot te trekken is ook nog maar de vraag. En als het Amerikaanse congres voor 1 maart niet besluit om het schuldenplafond te verhogen dreigt een nieuwe shutdown.

Waar obligatiebeleggers met enig wantrouwen naar de toekomst kijken lijken aandelenbeleggers de gok op een goede afloop te hebben genomen. Wij denken dat enig wantrouwen op zijn plaats is. Een eventueel groeiherstel  in het eurogebied zal waarschijnlijk onvoldoende krachtig zijn om de inflatie op een houdbaar pad richting de twee procent te brengen. Er moet dan ook mee rekening worden gehouden dat de driemaandrente tot eind 2020 negatief blijft en de benchmark tienjaarsrente niet boven de half procent zal gaan uitkomen.

Maarten Leen, ING Global Markets Research, verzorgt samen met zijn collega Bert Colijn beurtelings de rubriek Geld & Kapitaalmarkt in Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel