nieuws

Toch positief jaarrendement GPR 250 Index

Financieel

Na een 3,3 procent verlies in het vierde kwartaal en een ferme tik in december 2018 (-6,3 procent), is de GPR 250 Index het kalenderjaar 2018 nauwelijks van de plaats gekomen en uiteindelijk 0,3 procent hoger afgesloten.

Toch positief jaarrendement GPR 250 Index

Ter vergelijking, in 2017 bedroeg het totaalrendement -3,2 procent. Op continentaal niveau waren er verliezen voor Afrika (-35,4 procent) en Europa (-8,8 procent) en varieerden de jaarwinsten van 0,1 procent voor Oceanië, 1,9 procent voor Amerika tot 5,4 procent voor Azië. Op nationaal niveau waren de vastgoedaandelen in Zweden (19,0 procent) de best renderende, terwijl omvangrijke verliezen te vinden waren in Mexico (-15,2 procent), ’t Verenigd Koninkrijk (VK; -15,5 procent), Frankrijk (-19,4 procent), Zuid-Afrika (-35,4 procent) en Nederland (-39,1 procent). Alle genoemde performances luiden in euro.

Slechte maand voor Amerika

Amerikaanse beursgenoteerde vastgoedaandelen eindigden het kalenderjaar 1,9 procent hoger in euro-termen, en dat ondanks een 3,6 procent verlies in het vierde kwartaal en zelfs een verlies van 8,6 procent in december 2018. Het jaarrendement is voornamelijk een resultante van de winst voor de Verenigde Staten (2,3 procent), daar Canada (-2,2 procent), Brazilië (-6,1 procent) en Mexico (-15,2 procent) aan beurswaarde hebben verloren.

Ook de maand december 2018 was er weer de nodige M&A-activiteit. Zo werd Forest City Realty Trust Inc – A overgenomen door een vastgoedbeleggingsfonds gelieerd aan Brookfield Asset Management Inc. Daarnaast werd Select Income REIT middels een fusie samengevoegd met Government Properties Income Trust, waarbij laatstgenoemde onderneming onder de ondernemingsnaam Office Properties Income Trust verder gaat.

Société de la Tour Eiffel voltooit fusie

De Europese beursgenoteerde vastgoedaandelensector – zoals gerepresenteerd door de GPR 250 Europe Index – is in december 2018 5,7 procent lager gesloten. Het totaalrendement voor het kalenderjaar 2018 is daarmee op -8,8 procent is uitgekomen. De drie winnaars over het afgelopen jaar bleken Zweden (19,0 procent), België (7,5 procent) en Oostenrijk (5,4 procent), Nederland verloor bijna 40 procent aan beurswaarde en rendeerde met -39,1 procent relatief gezien veruit het minst. Rendementen voor de individuele Europese landenindices in december 2018 waren als volgt, met daarachter de jaarrendementen gemeten in euro: Zweden 3,9 procent (19,0 procent); België 0,8 procent (7,5 procent); Zwitserland -1,8 procent (2,3 procent); Oostenrijk -4,5 procent (5,4 procent); VK -5,1 procent (-15,5 procent); Spanje -5,5 procent (0,2 procent); Frankrijk -6,3 procent (-19,4 procent); Duitsland -6,9 procent (3,7 procent); en Nederland -10,6 procent (-39,1 procent).

Société de la Tour Eiffel voltooide de fusie met Affine waardoor eerstgenoemde nu een vastgoedportefeuille met een waarde van meer dan EUR 1,7 miljard bezit. De respectieve aandeelhouders van beide Franse ondernemingen hebben de transactie goedgekeurd bij afzonderlijke BAVA’s op 18 december 2018, waardoor aan de resterende voorwaarden werd voldaan. Société de la Tour Eiffel verhoogde ook het aandelenkapitaal, door de uitgifte van 3.352.023 nieuwe aandelen welke werden genoteerd aan Eurolist B van de effectenbeurs van Euronext Parijs.

Beursgang Embassy Office Parks REIT

Afrika (-35,4 procent in 2018/-4,9 procent in december 2018) liet over het kalenderjaar 2018 een scherp verlies zien terwijl Oceanië (0.1 procent/-2,2 procent) en Azië (5,4 procent/-1,1 procent) een positief jaarrendement realiseerden. Japan (8,5 procent) en Hong Kong (2,7 procent) hadden daarbij een positieve invloed op het Aziatische jaargemiddelde, Singapore (-3,1 procent) niet.

De Securities and Exchange Board van India (Sebi) heeft de aanstaande beursnotering van het door Blackstone Group L.P. gesteunde Embassy Office Parks REIT goedgekeurd, waarbij naar verwachting de daadwerkelijke beursgang in het eerste kwartaal van 2019 zal plaatsvinden. Aldus hoopt de onderneming de allereerste REIT-beursnotering van India zijn, en wordt verwacht dat dit INR 50,00 miljard zal opbrengen.

Jeroen Vreeker, Global Property Research – Amsterdam, verzorgt maandelijks een rubriek in Vastgoedmarkt over de ontwikkelingen wereldwijd in beursgenoteerd vastgoed. 

Reageer op dit artikel