nieuws

Rente blijft laag in 2019

Financieel

Rente blijft laag in 2019

Er lijkt geen einde aan de lage rente omgeving te komen. In de eerste maand waarin de ECB gestopt is met het opkopen van obligaties (er wordt alleen nog voor het bedrag van aflopende obligaties geïnvesteerd om de balans op peil te houden) daalt de lange rente zowaar weer.

Momenteel staat de Duitse 10-jaars rente op slechts 21 basispunten, het resultaat van een forse daling sinds begin oktober toen de Duitse 10-jaars nog op 57 basispunten stond.

De daling van de lange rente komt door een aantal factoren. De VS speelt een belangrijke rol. Zorgen over de kracht van de Amerikaanse economie en een fors aantal ingeplande rentestappen hebben gezorgd voor onrust op de aandelenmarkt en een rentecurve die bijna geïnverteerd is. Dat laatste houdt in dat de korte rente hoger is dan de lange rente, hetgeen een teken van een mogelijke toekomstige recessie is. Nu lijkt de Amerikaanse economie voorlopig wel sterk genoeg om niet op korte termijn tegen een recessie aan te lopen, maar toch zijn er tekenen van zwakte rond de Amerikaanse groei. Federal Reserve president Powell heeft inmiddels de boodschap omtrent renteverhogingen wat afgezwakt en lijkt de onrust op financiële markten goed in de gaten te houden alvorens hij verdere rentestappen neemt. Dit heeft voor meer kalmte op financiële markten gezorgd, maar toch blijft de Europese rente zeer laag.

Ook zorgen over de Europese economie spelen namelijk een rol. Onrust rond de Italiaanse economie is wat afgezwakt nu er een akkoord tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie over de begroting is gesloten, maar de brexit zorgen nemen vooralsnog alleen maar toe. Daarnaast is ook de handelsoorlog een sluimerend probleem en dit alles begint zijn weerslag op de economie te hebben. De Europese economie groeide in het derde kwartaal slechts met 0,2 procent en het lijkt erop dat het laatste kwartaal van 2018 niet veel beter was. De onrust over de Eurozone economie zorgt er ook voor dat de ECB de rente wellicht minder snel zal kunnen verhogen dan eerder aangenomen werd. Hierdoor verwachten wij nu dat de korte rente, de 3-maands euribor, ook in 2019 en 2020 negatief zal blijven en dat de lange rente niet veel hoger dan de stand van oktober vorig jaar komt.

Bert Colijn, ING Global Markets Research, verzorgt samen met zijn collega Maarten Leen beurtelings de rubriek  Geld & kapitaalmarkt in Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel