nieuws

Prologis blijft hard gaan

Financieel

Prologis blijft hard gaan
Willem Barentszstraat 11-19, Rotterdam

Prologis doet verslag over de Europese activiteiten over het vierde kwartaal van 2018 en over het hele kalenderjaar 2018.

Prologis verhuurt moderne distributiefaciliteiten aan een gevarieerd bestand van ongeveer 5.100 klanten in twee grote categorieën: business-to-business en retail. Een voorbeeld van een nieuwe huurovereenkomst was 15.986 m2 voor Picnic op Prologis Park Eemhaven.

‘Onze portefeuille staat er ijzersterk voor,’ zegt Ben Bannatyne, president van Prologis Europe. ‘De vraag is gezond en we liggen met ons meerjarig desinvesteringsprogramma voor op schema, waarbij we de opbrengsten in nieuwe ontwikkelingsprojecten steken. Onze focus ligt nu op het verzilveren van de groei in huuropbrengsten en de enorme schaalvoordelen die we als grote speler genieten. Verder gaan we ons nog sterker focussen op onze dienstverlening, met name op het oplossen van specifieke behoeften en pijnpunten bij klanten, waarmee we onze relaties verder kunnen versterken.’

Over heel 2018 startte Prologis 15 build-to-suit en 22 speculatieve projecten, samen goed voor 918.076 m2, waarvan 47,6 procent voorverhuurd. Een voorbeeld van een ontwikkelingsproject in Nederland in het vierde kwartaal is 30.176 m2 BTS-uitbreiding op Prologis Park in Tilburg.

‘Het aanbod in het vierde kwartaal was gezond en hield tred met de directe vraag, wat, in combinatie met de stabiel lage leegstand, een gecontroleerde groei in speculatieve bouw rechtvaardigde,’ aldus Bannatyne. ‘De marktomstandigheden blijven uitstekend, met een diverse en brede vraag, terwijl het aanbod beperkt blijft. Onze sterkste markten zijn Duitsland, Nederland, de Tsjechische Republiek, Italië, Spanje, Hongarije en Zweden, in volgorde van netto bedrijfsresultaat.’ Eerder zeiden Bram Verhoeven en Dirk Sosef al dat in Europa alle seinen op groen stonden.

Overige transacties

Prologis verwierf het afgelopen kwartaal zes panden in Nederland, Spanje, Zweden en het VK, met een totaal oppervlak van 105.367 vierkante meter, en daarnaast zes grondpercelen in de Tsjechische Republiek, Frankrijk, Italië en Nederland, met een netto verhuurbaar oppervlak van 218.323 m2. Over heel 2018 betroffen de vastgoedacquisities 157.663 m2 en de grondaankopen 1,7 miljoen m2.

Schaarste dwingt Prologis tot herontwikkeling

Schaarste dwingt Prologis tot herontwikkeling

De onderneming verkocht 57 panden, met een totaal oppervlak van 1,06 miljoen m2, in Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland en Spanje. Verder werden negen grondpercelen afgestoten in Frankrijk, Italië, Hongarije en Polen, met een gezamenlijk netto huuroppervlak van 780.698 m2. Over het hele kalenderjaar bedroegen de desinvesteringen 1,75 miljoen m2, terwijl het bij de grondverkopen om 1,38 miljoen m2 ging.

Succesvol jaar voor Prologis Noord-Europa

Met een gemiddelde bezettingsgraad van 97,8 procent, kan Prologis Noord-Europa terugkijken op een goed 2018. Huurovereenkomsten in de Benelux, Zweden en Duitsland komen neer op een totaal van 1.160.540 m2. Daarnaast startte Prologis ontwikkelingsprojecten met een totaal van 364.456 vierkante meter en betroffen de vastgoedacquisities 78.813 m2 in Noord-Europa.

Eind december 2018 was de onderneming in Europa eigenaar van of (mede-)investeerder in onroerend goed en ontwikkelingsprojecten met een totaal oppervlak van 16,3 miljoen m2.

Reageer op dit artikel