nieuws

‘Kantorenbeleid Amsterdam is wel iets te restrictief’

Financieel

De internationale makelaarsorganisatie Savills roept de gemeente Amsterdam op wat flexibeler te zijn met het geven van vergunningen voor kantorennieuwbouw. ‘Dat Amsterdam maar twee tenders per jaar toelaat, is wat ál te restrictief’, zegt hoofd research en consultancy Jordy Kleemans.

‘Kantorenbeleid Amsterdam is wel iets te restrictief’
Jordy Kleemans

De verzuchting van Kleemans hangt samen met de krapte op de kantorenmarkt, die deels wordt veroorzaakt door het gebrek aan nieuwbouwactiviteiten. Kleemans wijst erop dat zowel huurders als beleggers zitten te springen om ruimte. Vooral in Amsterdam is die behoefte groot. Bedrijven betalen torenhoge huren of zijn gedwongen uit te wijken naar andere steden.

Nieuwe varkenscyclus

Kleemans toont zich zeker geen voorstander voor onbeperkt bouwen, want daardoor zou de vastgoedsector volgens hem snel in een nieuwe varkenscyclus van nieuwbouw en structurele leegstand terecht kunnen komen. ‘In veel gevallen kunnen bestaande kantoren opgeknapt worden’, zegt hij. Maar in Amsterdam zou wat hem betreft een wat ruimhartiger beleid gevoerd mogen worden. Toen Nederland het hoofdkantoor van de Europees Medicijnenagentschap (EMA) eind 2017 de wacht gesleept had, was bijvoorbeeld daardoor al bij voorbaat één van de twee toegelaten tenders bepaald.

Vooruitblik 2019: Jordy Kleemans

Vooruitblik 2019: Jordy Kleemans

Gevaren voor de Nederlandse vastgoedmarkt voorziet Kleemans eigenlijk niet, grootse onverwachte dingen als de lancering van een Noord-Koreaans kernraket daargelaten. Ook na de Brexit zal Groot-Brittannië een belangrijke handelspartner van Nederland blijven. ‘Ik maak me alleen wel een klein beetje zorgen over de oplopende bouwkosten. Als deze prijzen zich zo blijven ontwikkelen, is er straks wel marktvraag en staat een gemeente een bepaalde nieuwbouwontwikkeling toe, maar wordt het financieel onhaalbaar nieuwbouw te realiseren.’

Vooruitblik 2019

Op Vastgoedmarkt.nl geeft een aantal makelaars zijn vooruitblik op de vastgoedmarkt in 2019. Bekijk het volledige dossier.

Reageer op dit artikel