nieuws

J.P. Morgan verlaagt advies op Vastned en Eurocommercial

Financieel

De Londense vastgoedanalisten van J.P.Morgan hebben hun aanbevelingen op de in Amsterdam genoteerde winkelvastgoedbeleggers Vastned en Eurocommercial Properties verlaagd van ‘kopen’ naar ‘houden’. Ook de adviezen voor 18 andere Europese winkelvastgoedfondsen zijn neerwaarts bijgesteld.

J.P. Morgan verlaagt advies op Vastned en Eurocommercial

De verlaging is onderdeel van een uitgebreide marktanalyse die de Amerikaanse bank maandag publiceerde over de verwachtingen voor 2019 voor Europees beursgenoteerd vastgoed. Volgens J.P.Morgan wordt 2019  een ‘uitdagend jaar’ voor de hele sector, waarbij de schuldgraad van de beursgenoteerde vastgoedfondsen een belangrijk vraagstuk zal worden, evenals de groei van de aanvangsrendementen.

Volgens vastgoedanalist  Tim Leckie en zijn team is het eind van de problemen voor de Europese winkelvastgoedsector nog niet in zicht. De analisten voorzien zelfs ‘een perfecte storm’ opdoemen, gezien de combinatie van portefeuilles die boven de markt hangen, groeiende onderhouds-en renovatiekosten en de hoge dividenduitkeringen. Ook is J.P. Morgan pessimistischer over de waardeontwikkeling in de reatilsector. Volgens de bank zijn er weinig voorbeelden in het verleden dat vastgoedwaardes dalen beurskoersen stijgen. Vanwege het somberder perspectief zijn de adviezen op 20 Europese winkelvastgoedbedrijven, waaronder het Nederlandse Vastned en Eurocommercial Properties, verlaagd.

De winkelvastgoedfondsen met de grootste korting ten opzichte van de intrinsieke waarde zijn: Klépierre (-100 procent); Deutsche Euroshop (-41 procent); Vastned (-37 procent) Wereldhave (-36 procent); Unibail-Rodamco-Westfield (-30 procent) en EurocommercialProperties (-29 procent).

J. P. Morgan prefereert continentale vastgoedaandelen boven Britse en verkiest sectoren met solide huurinkomsten en dito waardeontwikkeling. Volgens de bank zullen de koersen van de Britse vastgoedaandelen het gehele eerste kwartaal heen en weer blijven slingeren als gevolg van de brexit. De vastgoedanalisten vinden echter  dat de kans op een harde brexit is verminderd na het afwijzen van het compromisvoorstel van premier May door het Lagerhuis. Ook verwachten zij geen scherpe waardedalingen van de onderliggende vastgoedwaardes in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de brexit.

De favoriete fondsen van J.P. Morgan zijn: Aroundtown, Deutsche Wohnen , Colonial, Gecina, Kojamo, Merlin, URW, Vonovia, Grainger, Landsec, St Modwen en Workspace.

Reageer op dit artikel