nieuws

Europese kantoorhuur stijgt met 3,4 procent

Financieel

De huurprijzen van kantoren in heel Europa stijgen naar verwachting met een gemiddelde van 3,4 procent per jaar. Deze huurgroei wordt met name gevoed door het gebrek aan prime-product, aldus internationaal vastgoedadviseur Savills.

Europese kantoorhuur stijgt met 3,4 procent

Tevens zorgt groei van de werkgelegenheid voor een aanhoudende vraag naar hoogwaardige kantoorruimte op goede locaties. Volgens Savills wijken gebruikers, al dan niet tijdelijk, uit naar flexibele kantoorconcepten. Enerzijds door het beperkte aanbod en anderzijds vanwege de huidige politieke onzekerheden.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: ‘Het gemiddelde leegstandsniveau in Europa lag met 6,1 procent in het derde kwartaal van  2018 lager dan eind 2017 (6,9 procent). Het leegstandsniveau van eind 2018 bedroeg 5,9 procent. De leegstand in Amsterdam ligt met 5,1 procent onder het Europees gemiddelde. Als gevolg van de alsmaar dalende leegstand verwachten wij dat de huurprijzen aankomend jaar blijven stijgen.’

Eri Mitsostergiou Director European Research bij Savills, vult aan: ‘In 2018 was de Technologie-, Media-, en Telecomsector (TMT) opnieuw sterk vertegenwoordigd op de Europese kantorenmarkt. Waar TMT in 2017 goed was voor 15 procent van de totale kantooropname, steeg dit in 2018 naar circa 17 procent  In Dublin zien we zelfs dat de TMT sector met 90.000 m² verantwoordelijk is voor 45 procent van de totale kantooropname.’ Erik Beekman, Head of Tenant Representation bij Savills in Nederland, ziet de opname van TMT in Amsterdam overeenkomen met de Europese ontwikkeling.

In 2019 blijft de werkomgeving een belangrijke factor in het aantrekken en behouden van talent en zet de concurrentiestrijd om de beste gebouwen voort. Wegens het beperkte aanbod, zijn huurders genoodzaakt om op zoek te gaan naar alternatieven en nemen daarin flexibele kantoorconcepten steeds vaker in overweging. De verwachtingen van huurders omtrent service, voorzieningen en flexibiliteit zal druk uitoefenen op conventionele verhuurders. Om te kunnen concurreren met aanbieders van flexibele kantoorconcepten, zullen zij een manier moeten vinden om hetzelfde service level te bieden.

Reageer op dit artikel