nieuws

Nederland met stijging kantoorkosten uit de pas

Financieel

De gemiddelde kosten in Europa om een full-time equivalent (fte) een jaar te laten werken op kantoor zijn in het afgelopen jaar gestegen met 3 procent en kwamen uit op 9.572 euro. In Nederland stegen de kosten met 7 procent naar 9.086 euro per fte.

Nederland met stijging kantoorkosten uit de pas

Dit blijkt uit de Occupier Cost Index 2018 van vastgoedadviseur Colliers International, Deze index is samengesteld op basis van data uit 28 landen, 3.900 gebouwen, meer dan 25,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,85 miljoen fte.

In Nederland stegen de totale kosten vooral door een stijging van 9 procent voor ruimte & infrastructuur. Deze categorie is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale kantoorkosten en kwam uit op 4.837 euro. Deze stijging is toe te schrijven aan hogere kosten voor parkeren, schoonmaak en werkplekomgeving. Andere werkwijzen zoals agile werken en een diversiteit aan werkconcepten dragen bij aan een duurdere werkplekomgeving.

Oost-Europa blijft het goedkoopst

In Bulgarije daalden de huren nog verder ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor namen de kosten voor ruimte en infrastructuur met 13 procent af. In de andere categorieën stegen de kosten wel, waardoor de totale daling uitkwam op 7 procent. De kantoorkosten per fte zijn met 2.490 euro de laagste van Europa.

Ondanks de kostenstijging van 6 procent in Slowakije en 10 procent in Hongarije, blijven deze landen na Bulgarije het goedkoopst in Europa. De grootste daling van de kantoorkosten was te zien in Turkije waar de kosten met 13 procent afnamen. Vooral de zwakkere Lira en de daling van de huren droegen bij aan deze daling. De kosten per fte kwamen hier uit op 5.309 euro.

Nordics en Zwitserland bovenaan

Zweden en Noorwegen blijven de duurste landen in Europa waar respectievelijk 18.196 euro en 18.113 euro per fte betaald wordt. Ondanks een daling van 12 procent van de kosten in Zwitserland, blijft dit land het twee na duurste land in Europa. Denemarken schiet ook omhoog op de lijst met een stijging van 8 procent, vooral door stijgende huurprijzen.

De Occupier Cost Index wordt ieder jaar gepubliceerd door Colliers International. Alle kosten zijn vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. De norm kent vier categorieën: Ruimte & Infrastructuur, Personeel & Organisatie, ICT en Management.

Reageer op dit artikel