nieuws

Rics definieert ‘groene’ hypotheek om klimaatdoelstelling te halen

Financieel

Eindelijk is er een definitie van energie-efficiënte hypotheken, een bijbehorende taxatiechecklist en een leidraad voor hypotheekverschaffers.

Rics definieert ‘groene’ hypotheek om klimaatdoelstelling te halen

Het Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics) meldt dat in het kader van het Energy efficient Mortgages Action Plan (Eemap). Hiermee draagt Rics bij aan het initiatief om energie-efficiënte hypotheken te ontwikkelen, waarmee de bestaande Europese woningvoorraad wordt verduurzaamd en de Europese Unie haar klimaatdoelen kan bereiken.

De Europese Commissie wil een financieel systeem optuigen om de energietransitie te faciliteren. In de verduurzaming van gebouwen moet jaarlijks 100 miljard euro worden geïnvesteerd. De definitie van wat een energie-efficiëntie hypotheek is, helpt om de nieuwe hypotheekvormen die daarvoor nodig zijn op te nemen in het aanbod van de 41 financiële instellingen die aan het initiatief deelnemen.

Geld van de Europese Unie voor standaardisering

Het Energy efficient Mortgages Action Plan waaraan Rics meewerkt is een marktgestuurd initiatief, gefinancierd via het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. Op de vraag wat dit nu voor de Nederlandse ‘groene’ hypotheekstandaard betekent, kon Rics Nederland geen uitsluitsel geven.

Rics is een wereldwijde organisatie. Zij zet standaarden in het taxeren, ontwikkelen en managen van grond, vastgoed, bouw en infrastructuur.

Reageer op dit artikel