Frits Markus treedt terug uit NVM-bestuur

Frits Markus treedt terug uit NVM-bestuur
Ger Jaarsma

Voorzitter Frits Markus van de vakgroep Wonen van NVM heeft per 11 december 2018 zijn functie neergelegd en treedt terug uit het algemeen bestuur van de branchevereniging. Dat blijkt uit een verklaring op de NVM-site.

Het vertrek van Markus is een volgende stap in een slepend conflict tussen de vakgroep Wonen en het NVM-bestuur. De vakgroep eiste voor de zomer van 2018 het vertrek van NVM-voorzitter Ger Jaarsma en NVM-directeur Annie van de Riet. Daarop kondigde Jaarsma aan aan het einde van zijn termijn (april 2019) de vereniging te verlaten, directeur Van de Riet stapte in september op. Het verenigingsbureau wordt inmiddels geleid door interim-directeur Theo Lemmen.

Klacht over bejegening

Het vertrek van Markus volgt op zijn schorsing op 18 oktober 2018 door het NVM-bestuur. Aanleiding daarvoor was een klacht 'op het terrein van de bejegening' door een medewerker van het NVM-bureau. De schorsing werd direct door het bestuur via de NVM-site bekendgemaakt. Daarvoor biedt het nu zijn excuses aan. 'Bij gebreke van duidelijkheid over de feitelijke gegrondheid van de klacht [had] enige mededeling daarover achterwege dienen te blijven', schrijven NVM-bestuur en Markus in hun gezamenlijke verklaring.

Mediation afgebroken

Een eerder in gang gezette mediation wordt afgebroken, omdat dit 'niet meer tot een goed einde gebracht zal kunnen worden'.

Onder leiding van voorzitter Jaarsma ging de organisatie volledig op de schop. Zo werd er een duidelijker scheiding gemaakt tussen de vereniging en de NVM-bedrijven als softwarehuis FluX en Funda. Bij Funda werden de ceo en de commissarissen vervangen. Bovendien werd de invloed van de woningmakelaars - die binnen de vereniging getalsmatig veruit in de meerderheid zijn - meer in balans gebracht met die van de makelaars in commercieel en agrarisch vastgoed, die economisch meer in de melk te brokken hebben.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.