nieuws

EPRA Developed Europe Index 0,9 procent omlaag

Financieel

November liet een gemengd beeld zien voor de landen in EPRA Developed Europe Index, die de maand 0,9 procent lager afsloot. Onder de top 3 bevonden zich Duitsland, Finland en België, die respectievelijk 4.04 procent, 2.77 procent en 1.75 procent totaalrendement opleverden.

EPRA Developed Europe Index 0,9 procent omlaag

Het merendeel van de prestaties werd gedreven door de veelbelovende kwartaalcijfers na een drukke rapportagemaand.

Tot de slechtst presterende landen behoorden Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met een verlies van 5.01 procent, 4,58 procent en 4,23 procent respectievelijk. In Nederland stonden de koersen onder druk door het negatieve sentiment rond traditionele retail. Slechtst presterende fonds was winkelcentrumbelegger Eurocommercial Properties dat maar liefst 10,7 procent verloor in november.

De Britse vastgoedmarkt wordt nog steeds geconfronteerd met uitdagingen door de politieke onzekerheden met betrekking tot de brexit-deal tussen het VK en de EU. De prestatie van de EPRA UK Index werd ook beïnvloed door de intrekking van het overnamebod op Intu Properties door het Amerikaanse Brookfield Property Group, wat leidde tot een koersdaling van 41.87 procent ten opzichte van november. Eerder dit jaar trok het in Londen gevestigde Hammerson ook zijn bod in om Intu te privatiseren.

Hoogste rendement

Vanaf begin dit jaar tot einde november leverden Duitsland, Oostenrijk en Zweden de hoogste rendementen op met 8,03 procent, 6,63 procent en 6.02 procent respectievelijk. In de EPRA Developed Europe Index leverde de Zweedse investeerder in logistiek vastgoed Catena het hoogste rendement met 11,29 procent, terwijl het Zweedse Fastighets Balder 9.23 procent aandikte. Zij werden op de voet gevolgd door het Duitse TLG Immobilien (7,58 procent), het Britse Sirius Real Estate (7,53 procent) met een portefeuille in Duitsland, en de Belgische logistieke vastgoed investeerder Montea (7,09 procent).

Het Zweedse Hemfosa Fastigheter betaalde een speciaal dividend van ruim 42 Zweedse kroon  per aandeel vlak voor de afsplitsing van Nyfosa. Laatstgenoemde, een nieuw gevormde entiteit met een portefeuille van industrieel vastgoed en kantoorruimtes, werd op 20 november aan de index toegevoegd.

Noord-Amerika en Azië

De beste presteerders van de Noord-Amerikaanse index waren de beleggers in zorgvastgoed Omega Healthcare Investors en Ventas, alsook kantoorspecialist Boston Properties die respectievelijk 15,78 procent, 14,83 procent en 12,6 procent opleverden. In november ging LaSalle Hotel Properties akkoord om te fuseren met Pebblebrook Hotel Trust.Zowel de Amerikaanse als de Canadese indices behaalden positieve resultaten: 4,88 procent en 0,95 procent respectievelijk.

November was een positieve maand voor de vastgoedmarkt in Hong Kong waar Sun Hung Kai Properties (12,92 procent) en Hang Lung Properties (12,34 procent) de hoogste stijgers waren van de maand. Het in Japan gevestigde NTT Urban Development zal door NTT worden overgenomen in een deal die in december zal worden afgerond.

De Hong Kong Index was de op een na beste van de maand met een rendement van 9 procent en alleen voorbijgestreefd door Nieuw-Zeeland, dat 10,87 procent behaalde.

Auteur: Inna Maslova, Research en Indices Analyst – EPRA, levert een maandelijkse bijdrage aan Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel