nieuws

DNB: actie tegen oververhitting woningmarkt

Financieel

De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën zinnen om oververhitting op de huizenmarkt tegen te gaan. De eerste stappen zijn gezet.

DNB: actie tegen oververhitting woningmarkt
DNB-hoofdkantoor

Dat hebben de toezichthouders in het zogeheten Financieel Stabiliteitscomité (FSC) bekendgemaakt, nog zonder concrete besluiten te hebben genomen. De vergadering vond op 1 november plaats. ‘Het FSC heeft beleidsopties verkend om tot een evenwichtige ontwikkeling op de huizenmarkt te komen, waarbij procyclische effecten worden voorkomen en oververhitting wordt tegengaan’, aldus DNB. De huidige lage rente en het tekort aan woningen zorgen volgens het FSC voor aanhoudende prijsstijgingen op de Nederlandse huizenmarkt. Dit is vooral in de vier grote steden duidelijk te merken.

De zorgen sprak DNB in oktober ook uit in het Overzicht Financiële Stabiliteit Najaar 2018, waarin DNB ook zijn zorgen uitsprak over de kwetsbaarheid van de commerciële vastgoedmarkt. De deelnemers hebben in ‘verkennende gesprekken’ over de koopwoningmarkt onder meer gepraat over aanpassingen van de leencapaciteit van consumenten, mogelijke aanpassingen van de limiet voor waarderingen en taxaties van huizen en het zwaarder laten meetellen van hypotheken als risico op de balans van banken.

Concrete maatregelen heeft het FSC nog niet aangekondigd. Het comité gaat mogelijke opties verder uitdiepen. Bij volgende gesprekken worden ook subsidies op de huizenmarkt en de ontwikkeling van het aanbod betrokken. In de vergadering spraken de toezichthouders ook over de Brexit.  Het risico van een uittreding van het VK uit de EU zonder terugtrekkingsovereenkomst (no-deal Brexit) is nog altijd groot, schrijft DNB in een bericht op de eigen site.

‘Het FSC verwelkomt de recente aankondiging van Eurocommissaris Dombrovskis om een tijdelijk overgangsregime te creëren voor het clearen van derivaten via centrale afwikkelingspartijen (CCPs) in het VK in het geval van een no-deal Brexit. Tegelijkertijd blijven op een aantal andere belangrijke aspecten, zoals ten aanzien van derivatencontracten, nog risico’s voor financiële stabiliteit bestaan. Vanwege de vele onzekerheden, benadrukt het FSC dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen en vermogensbeheerders zich voor zover mogelijk goed moeten voorbereiden op het risico van het niet bereiken van een akkoord en het optreden van een klif-scenario.’

Reageer op dit artikel