nieuws

Bouw digitaliseert volop maar industrialiseert nauwelijks

Financieel

De bouw maakt de laatste jaren een inhaalslag op het gebied van digitalisering. Industrialisatie van het bouwproces blijft echter nog achter.

Bouw digitaliseert volop maar industrialiseert nauwelijks
Woningbouw

Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie van het ING Economisch ‘Bureau Bouw digitaliseert volop maar industrialiseert nauwelijks’.

Mede door de digitalisering is de productiviteit in de bouw harder gegroeid dan in andere sectoren in Nederland. Vooral innovatie in digitalisering zorgt voor efficiencyslagen. Industrialisatie van het bouwproces blijft echter nog achter. Beiden zijn nodig om sneller nieuwbouwwoningen te realiseren.

In de bouw is de arbeidsproductiviteit lange tijd nauwelijks toegenomen. Sinds 2014 groeit de arbeidsproductiviteit in de bouw echter flink. Tot halverwege 2018 is deze bijna 40 procent gestegen. Grotendeels komt dit doordat de bouwproductie flink is aangetrokken. Bedrijven krijgen weer meer opdrachten en kunnen zo hun personeel doelmatiger inzetten. Het lijkt er echter op dat de groeiende productiviteit niet alleen conjunctureel gedreven is maar deels ook structureel. Innovaties en efficiëntere bouwmethodes hebben geleid tot een gemiddelde productiviteitsgroei in de periode 1996-2018 die hoger is dan die in de gehele Nederlandse economie.

‘Om het doel van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar te halen, moet de productiviteit in de bouw verder omhoog’, aldus Maurice van Sante van het ING Economisch Bureau, ‘Grote slagen zijn daarbij te maken met verdere digitalisering en industrialisatie van het bouwproces. Relatief hoge investeringskosten in combinatie met de volatiele bouwmarkt en het bouwen op steeds een andere locatie blijven echter wel knelpunten voor vooral industrialisatie.’

Reageer op dit artikel