Utiliteitsbouw draagt weer bij aan resultaat Heijmans

Utiliteitsbouw draagt weer bij aan resultaat Heijmans
Havenkwartier in Katendrecht Rotterdam

Na woningbouw gaat ook utiliteitsbouw dit jaar weer bijdragen aan het bedrijfsresultaat van Heijmans. Ondanks de stijgende vraag wist het bedrijf echter niet meer woningen te verkopen.

Dat blijkt uit een handelsupdate van Heijmans over het derde kwartaal, waarin geen winstcijfers werden genoemd. Ton Hillen, voorzitter raad van bestuur/CEO Heijmans, zegt dit kwartaal. ‘De marktomstandigheden en de prestaties van Vastgoed en de woningbouwactiviteiten blijven goed, met omzetten en resultaten die in de tweede helft van het jaar verder toenemen. De utilitaire activiteiten zijn op stoom aan het komen met de opstart van een aantal nieuwe werken.’

De aanhoudende druk op de woningmarkt blijft ook voor Heijmans voelbaar. Het uitblijven van voldoende nieuwe ontwikkellocaties in Nederland, stijgende kosten en beschikbaarheid van resources leiden ertoe dat het aanbod in de woningmarkt achterblijft bij de enorme vraag en dat door stijgende prijzen de betaalbaarheid van woningen verder onder druk komt te staan. Heijmans speelt hierop in door met vaste inkooppartners en waar mogelijk vanuit gestandaardiseerde concepten te werken.

Heijmans, verkocht in de periode tot en met 26 oktober 1.631 woningen. Dat zijn er vijf minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarvan gingen er dit jaar tot nu 922 naar particulieren en 709 naar beleggers. De verhouding vorig jaar was respectievelijk 1061 om 575. In de afgelopen periode heeft Heijmans met de gemeente Rotterdam een ontwikkelovereenkomst gesloten voor het nieuwbouwproject Havenkwartier, met onder meer 200 koopwoningen in de wijk Katendrecht.

Ook gingen verschillende projecten in verkoop, waaronder Greenville Leidsche Rijn en De Verbinding Spaarndammerhart, terwijl voor het project Land van Dico in Uden de voorbereidingen zijn getroffen om in mei 2019 de bouw te kunnen starten. De orderportefeuille bedraagt 2 miljard euro. De operationele business verloopt conform plan, aldus Heijmans. De ontwikkeling van Vastgoed en Bouw & Techniek verloopt positief, waarbij de groei van de activiteiten in het segment Wonen verder doorzet en Heijmans kansen in de utilitaire markt gericht weet te benutten waardoor de utilitaire activiteiten positief gaan bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.