Nieuwbouw moet bestand tegen weerextremen

Nieuwbouw moet bestand tegen weerextremen
schade na overstroming

Samen met 35 Zuid-Hollandse partijen heeft Heijmans het Convenant Klimaatadaptief Bouwen ondertekend. Nieuwbouwlocaties in Zuid-Holland moeten bestand zijn tegen weersextremen als gevolg van klimaatverandering.

Dat is de gezamenlijke ambitie van 35 Zuid-Hollandse partijen die op 4 oktober het Convenant Klimaatadaptief Bouwen ondertekenden, bericht Heijmans. De Deltacommissaris stelde het onlangs ook in zijn advies: de woningbouwopgave moet klimaatadaptief worden ingevuld. Klimaatverandering heeft grote impact op onze leefomgeving; het aantal weerextremen neemt toe.

Zuid-Holland staat voor een grote bouwopgave – tot 2025 zijn er in de provincie 100.000 nieuwe woningen nodig. Deze beide ontwikkelingen gecombineerd, vergroten het verheffen van klimaatadaptief bouwen tot de nieuwe norm. Om dit te versnellen, willen de ondertekenaars een brede vernieuwing realiseren; van het ombuigen van ‘klassieke aanbestedingen’ tot nieuwe manieren van financiering, zoals een klimaathypotheek.

Heijmans heeft al veel ervaring opgedaan met klimaatadaptief bouwen en zet haar kennis graag in om een bijdrage te leveren aan de gezamenlijke ambities. In de nieuwe ontwerpprincipes voor klimaatadaptief bouwen worden uitgangspunten vastgelegd in een ‘programma van eisen’ die leiden tot minder wateroverlast en hittestress, minder langdurige droogte en bodemdaling, en meer biodiversiteit.

Ook willen de ondertekenaars binnen anderhalf jaar een methode opleveren, waarmee ze kunnen bepalen of een bouwproject voldoet aan de norm van klimaatadaptief bouwen. Het programma van eisen voor klimaatadaptief bouwen wordt vanaf begin 2019 gehanteerd, evenals een zogenoemd witboek met technische en economische mogelijkheden. Het convenant is via de Heijmans-website te downloaden.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.