nieuws

Hema-koper Boekhoorn profiteert van spoed Lion Capital

Financieel

Marcel Boekhoorn neemt Hema inclusief schulden over van Lion Capital. Boekhoorn betaalt waarschijnlijk fors minder voor Hema dan de Britse durfinvesteerder in 2008, terwijl het aantal winkels sindsdien is verdubbeld.

Hema-koper Boekhoorn profiteert van spoed Lion Capital
Hema London Stansted Airport

Hema komt weer in Nederlandse handen, blijkt uit de persverklaring die Hema op 18 oktober verzond. Beoogd koper is investeringsmaatschappij Ramphastos Investments, een vehikel van miljardair Marcel Boekhoorn. Lion Capital nam Hema begin 2008 voor ongeveer 1,1 miljard euro van Maxeda, de rechtsopvolger van het in 2004 door het KKR-consortium van de beurs gehaalde Vendex KBB. Hema had in 2008 10.000 werknemers, verdeeld over 300 winkels in Nederland, vijftig in België en nog enkele in Duitsland en Luxemburg. Het eigen vastgoed was destijds al grotendeels verkocht.

Van 350 naar 750 winkels

Wat Boekhoorn gaat betalen, willen koper en verkoper niet bekendmaken. In de markt gaan geruchten dat de koopsom fors onder de 1 miljard euro zal liggen. Boekhoorn, ook mede-eigenaar van de High Tech Campus in Eindhoven, neemt ook de Hema-schulden van ongeveer 750 miljoen euro over. Hema heeft nu 540 vestigingen in Nederland en 210 winkels in acht andere landen. Het aantal medewerkers bedraagt ruim 19.000. Eind september kondigde Hema de opening van een pilotwinkel in Abu Dhabi aan. De komende maanden volgen nieuwe winkels in Dubai en elders in het Midden-Oosten.

Mislukte deal

Eerder dit jaar was de verkoop aan de in België gevestigde investeringsmaatschappij Core Equity op een haar na gevild. De koop ging echter niet door wegens een hoogopgelopen ruzie tussen Hem en zijn franchisers over de kosten en opbrengsten van de webwinkel.  Hema laat nu weten dat het conflict is beslecht en de franchisers aan boord zullen blijven. Boekhoorn heeft een nieuwe overeenkomst met hen gesloten over het internetplatform.

Dalende vraagprijs

Lion Capital zal  de deal met Boekhoorn waarschijnlijk tandenknarsend sluiten. De prijs ligt vermoedelijk fors lager dan de koopsom in 2008, terwijl Hema nu twee keer zoveel winkels heeft. Enkele jaren terug zou de Britse durfinvesteerder nog hebben gemikt op een verkoopsom van 1,4 miljard euro. Vorig jaar zou de vraagprijs zijn gezakt naar 1,2 miljard. De marktprijs daalde verder toen juni dit jaar duidelijk werd dat Core Equity rond de 1 miljard had willen betalen. Lion Capital stond na de mislukte deal met Core Equity met de rug tegen de muur. In 2019 zouden de bestaande afspraken met obligatiehouders aflopen en moeten worden herzien.

Overigens wilde de eigenaar al in 2010 van Hema af. Eind 2010 zou Ahold zijn afgehaakt vanwege een te hoge vraagprijs. Hema heeft weinig lol beleefd aan zijn tijd onder Britse vleugels. Omdat Lion Capital de overnamesom op de balans van Hema plaatste, heeft Hema tien jaar krom gelegen onder de torenhoge rentelasten en daardoor bijna elk jaar verlies gemaakt. Het chagrijn zal wederzijds zijn geweest. Lion Capital moest na een dure reorganisatie in 2013 en een megaverlies van 189 miljoen euro in 2014 een kapitaalinjectie doen van ruim 220 miljoen euro.

Reageer op dit artikel