Feyenoord eist 25 miljoen uit exploitatie stadion

Feyenoord eist 25 miljoen uit exploitatie stadion
Feyenoord City

De gemeente Rotterdam heeft scherpe kritiek geuit op voetbalclub Feyenoord omdat het eenzijdig de afspraken over de exploitatie van nieuwe stadion wil wijzigen.

Feyenoord-directeur Jan de Jong zei de afgelopen dagen in verscheidene media dat de club gegarandeerd 25 miljoen euro per jaar uit de exploitatie moet krijgen. Zo niet, dan trekt Feyenoord zich terug. ‘Met deze uitspraken zet Feyenoord zich buitenspel’, zei verantwoordelijk wethouder Adriaan Visser (D66) op 4 oktober in de gemeenteraad. Ook in de raad was er scherpe kritiek over de opstelling van Feyenoord over het project Feyenoord City.

Visser heeft daarop ‘een stevig gesprek’ met de Feyenoord-directeur gevoerd. Daarin heeft de wethouder Feyenoord duidelijk gemaakt dat er niet opnieuw onderhandeld wordt over de exploitatie. In 2017 heeft Rotterdam harde afspraken gemaakt met Feyenoord over de verdeling van de kosten en opbrengsten van het nieuwe stadion. Rotterdam neemt voor 40 miljoen aandelen in het nieuwe onderkomen en steekt 60 miljoen in de grond.

Feyenoord hoeft straks geen huur te betalen, maar krijgt een deels variabele vergoeding uit de exploitatie om te spelen in het stadion. De club krijgt 17,5 miljoen vast, de rest is afhankelijk van zaken als bezetting en omzet, zo stelt Rotterdam. In 2019 wordt een definitief besluit genomen over de bouw van het nieuwe stadion. In september bleek de bouw van het stadion 30 miljoen euro duurder uit te vallen.

Maciek Piasecki

Maciek Piasecki

Uitgever

Hij heeft ruim tien jaar ervaring in de Nederlandse vastgoedsector en is uitgever van Vastgoedmarkt, de Architect, Facto en Service Management