nieuws

Boekhoorn: meer investeren in thuismarkt Nederland

Financieel

Onder de nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn wil Hema zijn schuldpositie significant verlagen en de investeringen fors verhogen. Zo zal Hema meer investeren in zijn thuismarkt, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid.

Boekhoorn: meer investeren in thuismarkt Nederland

Dat hebben Hema en Boekhoorn op 18 oktober bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring en een latere persconferentie.  Tegelijkertijd heeft Hema met de franchisenemers van Hema nieuwe afspraken gemaakt, waaronder over e-commerce. Alle lopende rechtszaken zijn inmiddels ingetrokken, evenals de opzegging van franchisecontracten. De honderd franchisers exploiteren samen 259 winkels. Boekhoorn zei al vóór de koop door Lion Capital een bod op Hema te hebben uitgebracht, dat destijds door Maxeda als te laag werd afgewezen.

Kapitaalinjectie

Boekhoorn noemt de schuld van nu 750 miljoen euro nu ‘een loden last die groei in de weg stond’. Hij belooft de schuld met 100 miljoen euro te verminderen en een kapitaalinjectie van 40 miljoen euro te doen. De lagere schuld en het opgeloste conflict zijn slechts voorwaarden, geen einddoelen, benadrukte Boekhoorn. ‘Het bedrijf moet weer gaan groeien en bloeien. Dat kan ook, want Hema is een van de allersterkste merken van Nederland; de potentie is enorm.’ Boekhoorn wilde geen persvragen beantwoorden.

Tjeerd Jegen, ceo van Hema, is erg verheugd met de komst van Boekhoorn. ‘Dit is het beste scenario voor Hema, onze klanten, medewerkers en franchisenemers. Marcel Boekhoorn en zijn team hebben in de afgelopen jaren laten zien dat zij betrokken zijn bij hun deelnemingen, ondernemerschap stimuleren en een sterke investeringsvisie hebben.’ Jegen zei tijdens de persconferentie dat Boekhoorn er voor de lange termijn in zit. ‘Hij heeft geen exit voor over zeven jaar.’

Wereldmerk

Marcel Boekhoorn, ondernemer en eigenaar van Ramphastos: ‘Hema is een iconisch merk met geweldige internationale kansen, maar ook in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om te groeien. De overname past in mijn ambitie om bedrijven te laten groeien. Samen met het Hema-team en haar franchisenemers wil ik van Hema een wereldmerk maken.’ Boekhoorn is behalve mede-eigenaar van de High Tech Campus Eindhoven ook investeerder in c0-workingformule Tribes van Eduard Schaepman.

Ombouwen winkels Nederland

Met Boekhoorn kan Hema sterker invulling te geven aan zijn groeiambities, aldus het bedrijf. Zo zal meer worden geïnvesteerd in de kernmarkten Nederland en België, e-commerce en de internationale expansie in Europa en daarbuiten. Of er nieuwe winkels in Nederland bijkomen, werd niet duidelijk. Wel zullen alle winkels in ons omgebouwd worden.

Hema werkt verder in toenemende mate met internationale partners, zoals Apparel Group in het Midden-Oosten. De keten kijkt ook naar mogelijkheden om het aantal internationale partners uit te breiden met als doel om de expansie te versnellen. De centrale ondernemingsraad van Hema heeft inmiddels positief advies uitgebracht over de voorgenomen overname. Daarnaast zal de transactie worden voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten. Partijen hebben besloten om geen financiële details bekend te maken.

Reageer op dit artikel