nieuws

‘Renteverhoging zal weinig effect hebben op yields’

Financieel

De verwachte verhoging van de rente zal weinig effect hebben op de vastgoedrendementen.

‘Renteverhoging zal weinig effect hebben op yields’

Dat voorspelt CBRE in zijn publicatie Interest cap rate economics 2018. In de markt wordt aangenomen dat de rente weer terugkomt op het niveau van voor de crisis door het einde van de geldverruimingsprogramma’s van centrale banken. Gevreesd wordt dat de vastgoedprijzen daardoor flink dalen. Volgens CBRE gaat dat erg meevallen.

‘Recente en verwachte toenamen van de lange rente geven de komende 10 jaar enige opwaartse druk op de cap rates / rendementen. De potentiële impact zal zeker bij aanhoudende economische groei klein zijn. Want de spread tussen cap rates en reële rentes zal dalen naar het niveau van voor de financiële crisis.’

Bovendien lag de rente vlak voor de financiële crisis al lager dan beleggers nu denken. De daling was al lang ingezet. Ook daarom heeft de verwachte terugkeer naar het niveau van vlak voor de crisis minder impact op de vastgoedwaarden dan algemeen wordt aangenomen. En de rentestijging wordt ook nog eens beperkt door de toename van beschikbaar kapitaal van bijvoorbeeld babyboomers, denkt CBRE

Voor de komende 10 jaar verwacht de vastgoedadviseur in de Verenigde Staten een reële rentestijging naar 0,9 procent, tegen een consensusverwachting van 1,6 tot 2,4 procent bij de terugkeer van de rente naar het niveau van voor de crisis. Met een inflatie van 2 procent en een reële rente van 0,9 procent gaat CBRE uit van een nominale rente op 2,9 procent voor een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie, ongeveer hetzelfde als nu. Voor het Verenigd Koninkrijk verwacht CBRE een reële rente van 0,5 procent (2,5 procent nominaal) en voor Duitsland is dat 1,8 procent (2 procent nominaal).

Reageer op dit artikel