nieuws

‘Registratie Airbnb-verhuur eind 2019 verplicht’

Financieel

Eigenaren die hun woning verhuren via online platforms als Airbnb moeten hun huis eind 2019 bij hun gemeente registreren. Dat is de ambitie van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

‘Registratie Airbnb-verhuur eind 2019 verplicht’

Ollongren reageert daarmee op oproepen daartoe uit de Tweede Kamer. Ze wil voor eind dit jaar een wetsvoorstel klaar hebben. Met de registratie wil de minister illegale verhuur of excessieve verhuur van woningen aan toeristen tegengaan. Met het systeem kunnen gemeenten kijken welke huizen worden verhuurd aan toeristen en wordt het makkelijker op te treden bij overtredingen van plaatselijke regels. Amsterdam voerde vorig jaar overigens zelf al een meldplicht in.

In populaire steden jaagt Airbnb-verhuur de woningprijzen op en tast het de hotelmarkt aan. In Amsterdam en Utrecht bedroeg het marktaandeel van Airbnb op de overnachtingsmarkt in 2017 respectievelijk 12 en 20 procent. Eind 2019 wil de minister dat systeem in samenwerking met gemeenten hebben opgetuigd. In de voorlopige opzet kunnen gemeenten verhuurders verplichten om bij een advertentie op een online platform een uniek registratienummer te vermelden. Daarmee krijgt de gemeente inzicht in de activiteiten van de verhuurders en zijn ook de adressen bekend. Handhavers kunnen zo eerder ingrijpen bij eventuele illegale toestanden of overlast.

Het grootste platform Airbnb was tot voor kort tegen registratie. Maar onder druk van grote toeristische steden in de VS en Europa en de dreiging van boetes zegt Airbnb nu mee te willen werken. Op verzoek van VVD en SP is de minster ook bereid te onderzoeken of Airbnb en andere sites kunnen worden aangepakt bij de illegale verhuur van woningen. De partijen willen bovendien illegale online verhuur aanmerken als een economisch delict.

Reageer op dit artikel