nieuws

Ook Deutsche Bank moet meer doen tegen witwassen

Financieel

Na ING moet ook Deutsche Bank maatregelen treffen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Ook Deutsche Bank moet meer doen tegen witwassen
Brievenbusfirma's

De Duitse toezichthouder voor financiële markten Bafin heeft de Duitse bank daartoe gemaand. De financiële waakhond heeft een accountantsbureau aangewezen om toe te zien op de invoering van de maatregelen. Het is voor het eerst dat Bafin zo’n externe controleur aanstelt bij een bank. Deutsche Bank moet onder meer interne controles verbeteren en zorgen dat bestaande regels en wetten voor toezicht op malversaties beter worden nageleefd. Deutsche Bank erkent dat de maatregelen nodig zijn.

De laatste tijd kregen meer Europese banken te maken met problemen bij het toezicht op witwassen. Onlangs moest ING in Nederland al 775 miljoen euro aftikken als schikking en terugbetaling wegens betrokkenheid bij witwaspraktijken. In Denemarken loopt een groot onderzoek naar problemen op dat vlak bij Danske Bank. Via die bank werden mogelijk miljarden euro’s crimineel geld rondgepompt.

Deutsche bank zelf moest iets meer dan een jaar geleden al honderden miljoenen euro’s boete betalen vanwege betrokkenheid bij het wegsluizen van geld van rijke Russen. In augustus van dit jaar erkende de bank dat er nog altijd werk aan de winkel was om herhaling te voorkomen.

Reageer op dit artikel