Meer winst voor Eurocommercial Properties

Meer winst voor Eurocommercial Properties

Winkelcentrumbelegger Eurocommercial Properties heeft het gebroken boekjaar 2017-2018 afgesloten met een direct beleggingsresultaat van 115,7 miljoen euro.

Dat heeft het in Amsterdam en Brussel genoteerde vastgoedfonds -  actief in Zweden, Frankrijk, Italië en België -  vrijdag 31 augustus bekend gemaakt. Het direct beleggingsresultaat steeg met 7,1 procent. Per aandeel steeg het resultaat met 5,8 procent tot 2,36 euro.

De huurgroei op basis van de vergelijkbare portefeuille met een jaar geleden bedroeg 1,4 procent.  De sterkste huurgroei (3,8 procent) werd in Zweden gerealiseerd. Bij verlengingen en nieuwe verhuringen steeg de bedongen huurprijs gemiddeld met 11,3 procent. De winkelomzet van de retailers in de centra steeg 1,1 procent. Verder namen de inkomsten uit vastgoed met 5,4 procent toe.

Ceo Jeremy Lewis sprak van een belangrijke strategisch jaar waarin 'stevige operationele prestaties'  werden behaald. Het bestuur stelt een dividend van 2,15 euro per aandeel voor. Dat betekent een stijging van 5 eurocent.

Belangrijkste wapenfeit het afgesloten boekjaar was de aankoop voor 470,5 miljoen euro van winkelcentum Woluwe in Brussel, waarmee het fonds zijn entree maakte op de Belgische winkelvastgoedmarkt. Het centrum wordt met 11.600 m2 retail uitgebreid en 150 appartementen. Momenteel loopt de vergunningaanvraag. Verder werd ook het Zweedse winkelcentrum Valbo (37.000 m2) voor 116 miljoen euro  aan de portefeuille toegevoegd.

Mede ter financiering van deze transacties verkocht het fonds voor 187 miljoen euro aan centra in de Italiaanse plaatsen Bologna, Imola, Mantova en Sarzane. In 2017 was al voor 177 miljoen van de hand gedaan. Nieuwe verkopen zijn in onderhandeling.

Het afgelopen boekjaar moest het fonds 0,3 procent afwaarderen op zijn portefeuille. In Frankrijk werd 2,2 procent afgeboekt , terwijl in Italië (+ 0,8 procent) en Zweden (+ 3,1 procent) er juist sprake was van een positieve waardeontwikkeling. Het verworven Brusselse winkelcentrum Woluwe staat voor 452,8 miljoen euro in de boeken, dat is 17,7 miljoen lager dan de investeringssom, maar dat houdt verband met de afschrijving van de bijkomende transactiekosten .

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.