EPRA-index: sterke Eurozone, Nederland blijft achter

EPRA-index: sterke Eurozone, Nederland blijft achter

De Europese beursgenoteerde vastgoedmarkt werd deze zomer gekenmerkt door de afronding van vele fusies en overnames.

Dat schrijft Tim Kesseler, Investor Outreach Continental Europe - EPRA, in zijn bijdrage voor het septembernummer van Vastgoedmarkt.

De Europese beursgenoteerde vastgoedmarkt werd deze zomer gekenmerkt door de afronding van vele fusies en overnames. Het Franse Icade rondde de overname van voormalig EPRA-constituent ANF-Immobilier af. Het Spaanse Axiare Patrimonio SOCIMI werd verwijderd uit de index na een succesvolle overname door het eveneens Spaanse Inmobiliaria Colonial, dat nu een kantoren portfolio heeft met een waarde van ruim 11 miljard euro. Het Duitse Vonovia, de grootste beursgenoteerde firma gespecialiseerd in residentieel vastgoed ter wereld nam midden juli BUWOG – Bauwen und Wohnen uit Oostenrijk over. Blackstone kocht eind juli het Spaanse Hispania Activos Inmobiliarios, met als resultaat dat er nu nog drie Spaanse REITs in de Europese EPRA Index overblijven. In de Verenigde staten werd Quality Care Properties overgenomen door Welltower en DCT Industrial Trust werd overgenomen door Prologis. Prologis is met een marktwaarde van ruim 36 miljard euro nu het tweede grootste bedrijf in de Global Developed Index achter Simon Property Group die nu een waarde van 50 miljard euro nadert.

Gemixte resultaten in Europa

Technopolis, de Finse specialist in flexibele kantoren, presteerde over de maand august het beste in Europa met een rendement van 20.5 procent na de aankondiging van Kildare Nordic Acquisitions dat van plan is om het bedrijf te privatiseren. Mede door deze ontwikkeling ging de Finse Index met 7.81 procent omhoog. De bedrijven in de Duitse index maken een zeer sterk jaar door; over 2018 staat de index met 15.3 procent in de plus en beleefden ADO Properties en Adler Real Estate met rendementen van respectievelijk 13.4 procent en 10.2 procent een zeer sterke maand augustus. De koersen van Nederlandse beursgenoteerde vastgoedondernemingen reageren aarzelend in de periode voor Prinsjesdag waarin de plannen van het kabinet omtrent het FBI-regime uit de doeken worden gedaan. De Nederlandse Index staat over het jaar 2018 8.74 procent in de min tegenover een positief geannualiseerd rendement van 6.86 procent over de afgelopen 20 jaar. De Europse Index staat voor het jaar 4.12 procent in de plus, tegenover een positief rendement van 5.94 procent voor de Eurozone. Het Verenigd Koninkrijk staat in dezelfde periode op een verlies van 2.5 procent.