'Recordprijs vastgoed leidt tot terughoudendheid'

'Recordprijs vastgoed leidt tot terughoudendheid'
Sabine Barthauer

Investeerders in Nederlands commercieel vastgoed worden terughoudender. Reden is dat het schaarse topvastgoed zeer duur is en het resterende aanbod minder aantrekkelijk is.

Dat zegt Sabine Barthauer, directielid van Deutsche Hypo. ‘De commerciële vastgoedmarkt in Nederland is opmerkelijk constant. De euforie van vroeger is iets getemperd. Desondanks zijn er veel transacties, want een transactievolume van meer dan 10 miljard euro in het eerste half jaar van 2018 is aanzienlijk. Men zou kunnen denken dat alles in orde is. Het is echter allang niet meer zo dat alles maar wordt gekocht.’

Vastgoedinvesteerders wijzen volgens haar terecht op de steeds geringere investeringsmogelijkheden op de Nederlandse hotspots. ‘Core-vastgoed wordt gekenmerkt door stijgende koopprijzen en druk op de rendementen, die nog net boven 3 procent zijn. Op dit gebied wordt allang niet meer zomaar alles gekocht. Als ze investeren, is er een duidelijk langer beslissingsproces voor de aankoop.’ Sinds medio 2018 publiceert de Duitse vastgoedfinancier een Europese vastgoedbarometer. Over het tweede kwartaal registreerde de barometer een overgang van de Nederlandse vastgoedmarkt naar een neergaande fase.

De vooruitzichten voor vastgoedbeleggers in Duitsland blijven volgens Deutsche Hypo goed. ‘Ondanks politieke stressfactoren in binnen- en buitenland bevindt de Duitse vastgoedmarkt zich in een uitzonderlijk robuuste staat, wat duidelijk aan de hoge omzet in investeringen en kantoorruimtes te zien is. Natuurlijk is er op dit moment sprake van een hoogconjunctuur. Maar als de parameters niet veranderen en ook de ECB geen merkbare renteverandering doorvoert, zal deze ook in 2018 niet stoppen. Daarom ga ik dit jaar uit van een transactievolume van meer dan 50 miljard euro.’

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.