nieuws

Productie industrie ruim 3 procent hoger in juni

Financieel

Productie industrie ruim 3 procent hoger in juni

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 3,4 procent hoger dan in juni 2017, maakt het CBS bekend.

De stijging is iets groter dan in mei. Al bijna drie jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Cushman & Wakefield dreigt zelfs een tekort aan bedrijfsruimte.

De productie van de elektrische-apparatenindustrie groeide in juni 2018 het sterkst. De elektrische-apparatenindustrie produceerde in juni bijna 14 procent meer dan in juni 2017. Ook de productie van de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie.

Producenten in de industrie waren in juli 2018 voor de tweede maand op rij minder positief dan een maand eerder. Ze waren vooral minder positief over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse producenten was in juli voor de zesde achtereenvolgende maand minder positief dan een maand eerder. De indicator blijft echter, net als het Nederlandse producentenvertrouwen, ruim boven het langjarig gemiddelde liggen. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in juni ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel