nieuws

Klap voor Unibail door Amerikaanse blootstelling

Financieel

Westfield Unibail-Rodamco (WUR) heeft in het eerste halfjaar de huurinkomsten en winst fors zien stijgen. Aandeelhouders straffen het vastgoedfonds echter af, omdat de leegstand van de recent verworven Amerikaanse winkelcentra fors is opgelopen.

Klap voor Unibail door Amerikaanse blootstelling
Westfield WTC New York

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het fusiebedrijf. WUR zag zijn terugkerende winst per aandeel in de eerste helft van 2018 met 7,3 procent stijgen naar 6,61 euro ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2017. De huurpenningen van de winkelcentra, kantoren en congresruimten bedroegen 861 miljoen euro tegen 794 miljoen euro een jaar eerder. Dat betekent een groei van 8,6 procent van de nettohuurinkomsten en een plus op identieke basis van 4,7 procent. Dat percentage ligt 300 basispunten boven de indexatie, aldus WUR.

De stijgende huuropbrengst is vooral te danken aan de goede resultaten van de Franse en Centraal-Europese winkelcentra van te weten 5,3 en 6,6 procent (beide like-for-like). In Duitsland en Nederland vielen de resultaten tegen. In Duitsland steeg de like-for-like-huuropbrengst slechts 0,4 procent en in Nederland kwam er zelfs een daling van 1,6 procent uit de bus. Oorzaak waren enkele faillissementen van retailers in de Nederlandse winkelcentra en een eenmalige provisie.

De nettowinst kwam in de eerste jaarhelft uit op 703 miljoen euro tegen 614 miljoen een jaar eerder. De resultaten van de Amerikaanse en Britse (lees: Londense) winkelcentra zijn nog niet verdisconteerd in de halfjaarcijfers. Het vastgoedfonds stelt wel dat de integratie op schema ligt en dat het vasthoudt aan zijn eerdere winstprognoses. In de VS is de bezettingsgraad van de Westfield-winkelcentra met 140 basispunten gedaald naar 94,3 procent. Oorzaak zijn faillissementen van Amerikaanse retailers.

De operationele inkomsten van WUR in de VS stegen echter met 6,1 procent, vooral dankzij goede prestaties van twee winkelcentra (Westfield Century City in Los Angeles en Westfield UTC in San Diego, red.). In het Verenigd Koninkrijk bleef de bezettingsgraad op het hoge niveau van 97,7 procent en steeg het bedrijfsresultaat met 6,7 procent. Het winkelvastgoedfonds geeft in zijn cijfers verder geen prognoses voor de van Westfield geacquireerde Amerikaanse winkelcentra over 2018 en onthoudt zich ook van langetermijndoelstellingen.

Dat stelt vooral vastgoedanalisten niet gerust. In de VS wordt sinds 2016 gesproken van een retailbloedbad. Met name door e-commerce is sinds 2016 een recordaantal aan winkels gesloten en retailers failliet gegaan. WUR stelt dat zij in Amerika winkelcentra op de beste locaties heeft. Maar vanwege zorgen over de Amerikaanse retailmarkt en het gebrek aan duiding door WUR duikelde de koers van het aandeel op 30 augustus met ongeveer 5 procent.

De waarde van de WUR-vastgoedportefeuille is de afgelopen jaren met 0,6 procent like-for-like gegroeid naar 61,302 miljard euro. De absolute groei bedroeg door de overname van Westfield 42,4 procent. Het fonds heeft de laatste zes maanden 1,5 miljard euro aan bezit verkocht en wil nog 1,5 miljard aan niet-kernvastgoed afstoten. De leenkosten van WUR blijven op het historische lage niveau van 1,5 procent. De gemiddelde looptijd van de leningen is 6,9 jaar. De ontwikkelingspijplijn is dankzij de Westfield-projecten opgelopen naar 12,5 miljard euro.

Reageer op dit artikel